важните неща

Начало | важните неща | Вредни ли са газираните напитки за здравето?

Вредни ли са газираните напитки за здравето?

Аз детето | 2018-10-25

Вредни ли са газираните напитки за здравето?

Повечето от нас обичат газираните напитки и определено си пийват някоя и друга кола или фанта от време на време. В крайна сметка, какво има да не им харесваш? Те са вкусни и особено освежаващи през топлото време, което тепърва ни предстои. Повечето хора на планетата свързват лятото с море, сладолед и газирана напитка с лед. Прохладно и приятно и ако морето е съвсем полезно, а сладоледа става, то газираните напитки имат лошата слава на най-неполезния продукт измислян някога. За тях не можеш да чуеш нищо хубаво нито от родителите, нито от лекарите, макар повечето от тези хора също да ги пият. Някои неща са съвсем верни, но пък други са измислени, за да държат децата далеч от тези изкушаващи напитки. Ние решихме да ви споделим истината, която знаем за тях и сме сигурни, че накрая сами ще вземете правилното решение дали имате нужда от тях изобщо.

Опасни ли са газираните напитки за здравето? Не, те няма да ви докарат нещо чак толкова опасно, освен ако не ги пиете всеки ден и всеки час, но и в никакъв случай не са препоръчителни, ако искате да живеете здравословно и да няма никакъв риск от проблеми. Защо е така? Почти всички газирани напитки съдържат огромно количество захар, затова са така вкусни. Ако трябва да ви кажем по-точно – изчислено е, че едно кенче кола съдържа около 20 супени лъжици захар. Захарта определено прави всичко по-вкусно, но и доста по-опасно. Сега ще ви кажем и защо, ще ви кажем истината – прекалената консумация на захар води до доста неприятни заболявания като диабет, проблеми със сърцето и със зъбите.

Сега сигурно си мислите, е тогава нали има диетична кола – ще пия от нея. Да, ама и тя не е по-безопасна. Макар да не съдържа захар, много проучвания сочат, че съдържа други заместители на захарта, които дори са по-опасни за хората. Още по-лошата новина е, че се говори, че в повечето газирани напитки добавят и съставки, които ни карат да се пристрастяваме леко към тях и да искаме и още и още. Да не можем да изпием само една. Дори като оставим това настрана има много съставки, за които не е доказано, че не ни вредят макар и малко, като всякакви ароматизатори и оцветители. Така че в заключение можем да ви кажем, че газираните напитки не са най-страшното нещо на земята, но ще е много по-добре ако не ги употребявате.

Но тогава с какво да се разхладим от страшната жега и парещото слънце? Водата разбира се е най-доброто нещо, тя също може да е студена и освежаваща, а ако пък толкова ви липсва газираното усещане, има и газирана вода, тя е по-доброто решение. Пък и както добре знаете, тялото ни има нужда от вода и нищо не може да я замести.

Плодовите фрешове също са много добра алтернатива, даже са и доста по-вкусни. Само ако знаете какво изпускате – комбинацията от ананас и портокал или пък ябълка и морков е така вкусна. Ммм... А тялото ви ще е така доволно и щастливо, когато за разнообразие усети нахлуващите витамини. Студеният чай също е хубаво предложение, но не говорим за онзи от магазина, защото и той не е съвсем както трябва – направете си сами – лесно е. Купувате си чай на пакетчета, сварявате го и изчаквате да изстине, добавяте парченце лимон и лед и става прекрасно.

Повярвайте, веднъж ако опитате тези предложения, никога няма вече да се сетите за газирани напитки, а така ще е най-добре за вас!

Ето и още някои от любимите ни рецепти, които можете да опитате:
Освежаваща ягодова газирана напитка по домашна рецепта
Плодов шейк с манго и банан
Витаминозни ледени близалки



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град