любопитно

Начало | любопитно | Вижте какво ще се случи ако планетата Земя спре да се върти

Вижте какво ще се случи ако планетата Земя спре да се върти

Аз детето | 2017-06-28

Вижте какво ще се случи ако планетата Земя спре да се върти

Вярвате или не, дори когато лежите в топлото си легло или седите пред компютъра и четете това, вие се движите. Винаги се движите, дори да лежите неподвижно. Това е така, защото самата планета Земя, нашият мил дом, винаги се движи, с всички нас и цялата природа върху нея и то бързо! Изящното движение на планетата Земя никога не спира, точно заради това планетата е така приятелски настроена към живота на почти всички ни. Редуват се сезони, светлина през деня за приятни дейности, тъмнина и спокойствие за сън и почивка през нощта. Но какво според вас би се случило ако ей така изведнъж на планетата ни ѝ писне и реши, че има нужда от почивка. Просто един ден си каже: „Стига с това въртене, не мога повече“. Ясно е, че сезоните ще спрат да се сменят и че при една част от света ще е постоянно ден, а при другата постоянна нощ. Ще си кажете, че това въобще не е толкова страшно. Да, само дето има и още много неща, които биха се случили. Ако ви е интересна тази хипотеза продължавайте да четете!

Всичко, което се намира на земята ще полети на изток с висока скорост

Ние не усещаме огромната скорост, с която Земята се върти. Но ако изведнъж спре да го прави, казва Стен Оденвалд от НАСА, всичко на повърхността ѝ ще се откъсне от земята и ще полети на изток с висока скорост и в крайна сметка ще падне някъде. На екватора скоростта ще бъде най-голямата.

Ще се появят огромни приливни вълни

Силата на инерцията, след като Земята спре да се върти ще направи така, че водата в моретата и океаните ще се задвижи към изток. По този начин ще се образува изключително мощно цунами, което ще отиде на изток и ще заличи много крайбрежни градове и зони от лицето на Земята.

Мощен вятър ще се надигне

Атмосферата ще продължи да се движи и инерцията ще я накара да се завърти около планетата няколко пъти. При това положение стартовата скорост на въздушния поток би била огромна: повече от 1100 км/ч. Дори е възможно Земята да загуби част от своята атмосфера при това положение.

Цялата вода на Земята ще се събере в два океана и ще се образува нов континент

Цялата вода на планетата ни ще отиде при екватора заради центробежната сила. Внезапното спиране на въртенето също така ще въздейства и на континентите и така те заедно ще се раздвижат и ще образуват само два океана и само един континент между тях.

Изригвания на вулкани, урагани и земетресения ще са много чести явления

Огромната кинетична сила на Земята и инерцията ѝ ще разтърсят планетата до самото ядро. Резултатът от това е доста предсказуем: ще има мощни урагани, вулканични изригвания и разрушителни земетресения. Навсякъде.

Земята ще се превърне от геоид в сфера

Геоидната форма на Земята се дължи на нейното въртеливо движение. Сами знаете, че планетата ни не е точно кръгла, а е малко сплескана на полюсите и малко издута на екватора Ако планетата спре да се движи обаче, нейната форма ще стане съвсем сферична.

Виждате ли колко е важно движението на планетата Земя! За щастие тя няма намерение скоро да спира и трябва да сме ѝ благодарни за това. Най-добрия начин е да я обичаме и пазим чиста!

Вижте още:
Какъв е строежът на нашата планета — Земята?
Пет причини, заради които трябва да обичаме нашата планета Земя
Кои са петте най-интересни факта за планетата Земя?
Невероятно: десет тайни, които планетата Земя крие



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град