Инициативи

Начало | Инициативи | В Часът на Земята „Свържи се с природата“

В Часът на Земята „Свържи се с природата“

Аз детето | 2019-03-30

В Часът на Земята  „Свържи се с природата“

„Свържи се с природата“ – под това мото в последната събота на март отбелязваме традиционния ден в който трябва да се замислим какво правим, за да може нашата планета Земя да е „здрава“. В 20.30 ч. милиони хора по света изключват символично осветлението в домовете си за един час, за да покажат своя ангажимент към планетата и да напомнят, че малки всекидневни жестове могат да спасят много ресурси. Часът на Земята е международна инициатива за насочване на вниманието към всекидневното поведение за опазване на природата, започната през 2007 г. от Световен фонд за дивата природа (World Wide Fund for Nature, познат със съкращението WWF). По традиция тя се провежда в последната събота на март между 20.30 и 21.30 ч. От Айфеловата кула до Операта в Сидни и от Емпайър Стейт Билдинг до Бурж Халифа в Дубай хиляди емблематични сгради изключват светлините в знак на солидарност и за да насърчат правителствата, бизнеса и отделните хора да дадат своя принос към изграждането на устойчиво бъдеще за всички.

Часът на Земята се заражда в Сидни през 2007 г. и бързо се превръща в най-масовото световно движение с фокус върху природата. Още на следващата година инициативата е подета от 35 държави. Тази година се очаква в Часа на Земята да се включат милиони хора от 188 държави, за да насочат общественото внимание към все по-назряващите екологични проблеми.

Часът на Земята и тази година ще прекоси България по време на световната си обиколка на 30-ти март. У нас ще има различни инициативи, които искат да обърнат внимание към опазването на природата. От Столичната община пък ще осветят зеления сигнал на 50 светофара в София във формата на сърце.

От 10.00 до 18.00 ч. в градинката на Народния театър „Иван Вазов“ в София врати ще отвори фермерският пазар „От нашата ферма – с любов за вас!“, който е пример за това как опазената природа подпомага развитието на бизнеса и как всеки може да бъде отговорен потребител. Заедно с богатото разнообразие от фермерски и занаятчийски храни на малки производители, WWF организира и тематични работилници;

От 20:30 до 21:30 ч., както всяка година, ще се състои кулминацията на събитията пред Народния театър „Иван Вазов“ – докато емблематични за столицата сгради са в мрак, WWF организира акустичен концерт и огнено шоу.

Организацията на българските скаути също се включва в „Часът на Земята“, мобилизирайки деца и младежи от клубовете в цялата страна. Те ще организират засаждане на дървета, посещения на музеи, експедиции сред гората, както и различни образователни игри. Освен това десетки български общини отново ще подкрепят инициативата на WWF, като изгасят символично осветлението за час. Големи корпорации и емблематични сгради ще спрат осветлението си.

За да разберете колко е важно да пазим планетата ни, прочетете и някои интересни факти, които ще ви докажат колко уникална е:
Колко бързо се върти планетата Земя?
Кои са петте най-интересни факта за планетата Земя?
Защо планетата Земя е наречена така?
Защо Земята е кръгла?
Пет причини, заради които трябва да обичаме нашата планета Земя
Невероятно: десет тайни, които планетата Земя криеКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град