любопитно

Начало | любопитно | Урок по толерантност

Урок по толерантност

Аз детето | 2006-11-01

Урок по толерантност

Представи си училище, в което цари атмосфера на разбирателство и взаимопомощ. Представи си един клас, в който ученици се обучават да бъдат състрадателни, да вдъхват доверие и кураж на всеки, който се подготвя за предизвикателствата на бъдещето.

Училище, в което ученици, преподаватели и родители се учат заедно да насърчават развитието на индивидуалните способности и таланти на всеки отделен човек, независимо от различията помежду си – едно предизвикателство за мисълта и възприятията, урок по толерантност и морални ценности. Това е твоето училище, а това е нашият урок по толерантност, за теб и за всички нас – Едно училище за всички!

В Деня на народните будители, 1 ноември 2006г., се дава официалното начало на конкурс за детска рисунка, в рамките на проект за Национална информационна кампания за приобщаващо образование на деца с увреждания и специфични нарушения на способността за учене, под мотото “Урок по толерантност“. Инициативата на българският клон на британската детска правозащитна организация „Спасете децата” е по повод годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето и е първата в рамките на Националната кампания за приобщаващо образование на деца с увреждания и специфични нарушения на способността за учене.

Eкипът на "Спасете децата” се обръща към ученици от училищата в цяла България.

Целта на конкурса е да подкрепи развитието на индивидуалните способности и таланти на всеки отделен ученик, да даде възможност за изява на всеки от тях чрез средствата на изкуството като по този начин приобщи децата, живеещи и учещи в една и съща среда. Така те ще станат по-толерантни един към друг и ще прескочат различията помежду си.

Право на участие имат деца от І до ІV клас от всички училища на територията на България. До 18 ноември 2006г. те трябва да изпратят своите рисунки в представителството на “Спасете децата - България” на адрес: София 1000, ул."Иван Вазов", 38, ет.2, ап. 4.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени от специално избрано за целта жури на 20 ноември – Денят на приемане на Конвенцията на ООН за правата на детето и световния ден на детето в календара на ЮНЕСКО – на сайта на организацията: www.savethechidrenbg.org.

Ще бъдат отличени 12 рисунки, които ще бъдат използвани за отпечатването на календар за Кампанията за приобщаващо образование на деца с увреждания и специфични нарушения на способността за учене, която ще стартира в началото на 2007 година.

“Спасете децата – Обединено кралство” работи за правото на всички деца за достъп до качествено образование. Това е основно право на всяко дете независимо от етническия му произход, наличието на увреждане или икономическото положение на семейството му, и е залегнало в Конвенцията на ООН за правата на детето.

В България "Спасете децата” работи с 36 пилотни училища, в които се обучават над 12000 деца, от които 882 деца са с увреждания и специфични нарушения на способността за учене.

Броят на децата със специфични нарушения на способността за учене в общообразователните училища за началото на новата учебна година е над 3700. През учебната 2005/2006г. техният брой е бил близо 1600, а за 2004/2005 малко над 700.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град