покани

Начало | покани | УНИЦЕФ кани децата на дискусия “Моите стъпки към моята София”

УНИЦЕФ кани децата на дискусия “Моите стъпки към моята София”

Аз детето | 2009-11-24

Какво? “Моите стъпки към моята София” – дискусия с децата за техните права по метода “отворено пространство”
Кога? 25 ноември 2009, 10 ч.
Къде? Гр. София, Салон Matti'D, пл. България 1, 1000 София, НДК (входа на кино “Люмиер”, ет. 2)
Кой? УНИЦЕФ България в партньорство с Националната мрежа за децата
Защо? Защото всички деца заслужават детство! Защото всички деца имат права и те трябва да бъдат зачитани!

На 20 ноември 2009 г. Конвенцията на ООН за правата на детето навърши 20 години. По случай годишнината УНИЦЕФ България организира серия от събития насочени към пълноценното и активно участие на децата като пълноправни граждани на обществото.
Г-жа Йорданка Фандъкова е поканена да открие събитието в качеството си на кмет на Столична община.
Около 100 деца от София ще се включат в еднодневна дискусия по метода “отворено пространство” на тема правата на децата. Целта на събитието е да запознае децата и младежите с техните права чрез интерактивни методи, които насърчават участието им в процеса на вземане на решения. Ще бъде дискутирана връзката между правата на децата и развитието на човечеството, като се направи преглед на постиженията и предизвикателствата пред България. Конкретните предложения, формулирани в резултат на срещите, ще бъдат представени на местните политически органи.
Представители на 13 общини вече взеха участие в обучение за работа с методиката “Отворено пространство”, адаптирана за деца, като ползотворно продължение на тяхната работа в рамките на инициативата “Община – приятел на детето”. Методиката “отворено пространство” ще позволи на общините да търсят и получават идеи от своите деца, както и да ги подкрепят в поемането на отговорност за реализирането им.

Преди 20 години световните лидери създадоха Конвенцията на ООН за правата на детето – глобален договор за признаване и закрила на правата на децата в целия свят. Конвенцията, която към момента е подписана от всички държави в света. Нейните принципи са утвърдили значението си в националните и местните законодателни органи, мотивирайки правителствата навсякъде по света да издигнат правата и развитието на децата в най-висок приоритет на своята законодателна дейност.
Правата се основават на достойнството и индивидуалните качества на всяко едно дете, независимо от неговата раса, цвят на кожата, пол, религия, езика, който говори, собственото му мнение, потекло, заможност, статут или способности. Това ги прави валидни за всички деца по света. С тези права се появяват и задълженията, както на правителствата, така и на всеки отделен човек, да не се нарушават правата на другите.

Деца представиха своите идеи за по-добра София



Коментари
1 коментар

Невена Никова, 10 г.,

Публикувано на 05.02.2010

моля хората които са създали този интересен саит да пращат повече писма на своите почитатели ще питам как сте го създали аз мога ли да си направя

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град