зоокът

Начало | зоокът | Уникално розово слонче се появи в Южна Африка, ама наистина

Уникално розово слонче се появи в Южна Африка, ама наистина

Аз детето | 2019-03-26

Уникално розово слонче се появи в Южна Африка, ама наистина

Зелен лъв, червена зебра, оранжево шимпанзе, розов слон – може би си мислите, че такива животни биха могли да съществуват само в анимационните филми или книжката ви за оцветяване и веднага ще ви кажем, че сте прави. Но не съвсем! Наистина би било трудно, че чак невъзможно да видиш зелен лъв, но розовите слончета не са чак толкова невъзможни. Особено ако се намираш в Южна Африка. Тим Янсен ван Вюрен, рейнджър от Националния парк Крюгер в Южна Африка, доказа, че те съществуват като засне уникален розов слон, рязко отличаващ се по цвят от сивите си роднини.

Триседмичното слонче е заснето с камера, докато си играе заобиколено от други екземпляри със съвсем сив цвят в природния резерват Мала-Мала. С такъв контраст още повече се вижда колко уникален и интересен е мъникът. „Заради генетично заболяване слонът ще е розов през целия си живот. Този малък слон е едно от най-интересните явления, които някога съм виждал в дивата природа. Досега не съм мислил, че ще срещна такова чудо освен в книгите.“, казва рейнджърът.

Според експерти, редкият цвят на слона е причинен от мутация, наречена лейкизъм, който представлява частична загуба на пигментация на кожата при животните. Макар че са известни случаи на заболявания, предизвикващи загуба на пигментация при слоновете, заради необичайния цвят на бебето-слон между ветеринарите в резервата възникнал спор дали става дума за албинизъм или левцисизъм. Най-вече, защото нито един от експертите работещи там досега не е виждал на живо подобно животинче.

Снимка: Reuters

Прочетете и още любопитни факти от света на слоновете:
Защо слонът има хобот?
Наистина ли слоновете се страхуват от мишки...
Слоновете се утешават един друг, когато са стресирани
„Мамо, мамо, я кажи, колко слончето тежи?“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град