спорт

Начало | спорт | Топ седем съвета за безопасно каране на велосипед, които да ви подготвят за състезанието на „Детска Игриада“ и да спазвате винаги

Топ седем съвета за безопасно каране на велосипед, които да ви подготвят за състезанието на „Детска Игриада“ и да спазвате винаги

Аз детето | 2018-06-05

Топ седем съвета за безопасно каране на велосипед, които да ви подготвят за състезанието на „Детска Игриада“ и да спазвате винаги

Карането на велосипед е едно от най-върховните изживявания на открито, най-добрият начин да се насладите на времето навън с приятелите или семейството си... това го знае всеки! Това несравнимо удоволствие обаче понякога може лесно да се превърне в неприятно изживяване и от прелестно забавление и игра да стане истинска катастрофа. Всеки знае, че дори най-малкото падане с колелото не е никак приятно! Не, не бързайте да се отказвате от велосипеда си все още. Има няколко простички и лесни за изпълнение правила, ако ги спазвате, ще ви остане само удоволствието! Те не само са лесни за изпълнение и полезни винаги, но ще ви подготвят за приключенското състезание, което ви очаква на нашата „Детска Игриада“. Традиционно започваме с него! Вълнуващо състезание за малки и малко по-големи любители на велосипедите, които трябва да ни покажат, че могат да карат бързо, но и безопасно своето любимо колело и така да спечелят медал и още много интересни награди.

Точно затова сега ви споделяме седемте най-добри съвета за безопасно каране на велосипед и ви подсещаме да не забравите, че ви очакваме на 10 юни в парк „Заимов“ за един прекрасен спортен празник пълен с изненади и забавления.

#1 – Намерете си приятелче за каране

Не е никаква тайна, че карането на велосипед с татко, мама, приятел, по-голям брат или сестра е най-забавното нещо на света, а също така прави тази дейност и около 10 000 пъти по-безопасна. Винаги е по-безопасно да караш с някого, който да наблюдава какво става зад теб, особено в големия град и да те предупреждава, когато плътно зад теб или пък пред теб има някое малко кученце, което напористо иска да мине или някое малко детенце, което още не знае как само да се грижи за себе си!

#2 – Носенето на каска е задължително

Дори и да имате фантастична нова прическа, която непременно искате да покажете, карането на колело не е подходящ момент. Не позволявайте на вашата суетност да ви струва безопасността. Носенето на каска е абсолютно задължително. Може да изглежда смешно отстрани понякога, но винаги е по-добре да карате без да се притеснявате за здравето си. Освен това, когато карате с каска, винаги можете да изглеждате готин, има такива невероятни модели, че свят да ти се завие!

#3 – Подходящият размер велосипед е много важен

Да, разбираме, че всеки иска да има огромно колело, с което да се фука, но всичко с времето си. Най-основната причина, заради която хората често падат от колелата си е, че те не са подходящия за тях размер – или са прекалено малки, или прекалено големи. Ето един бърз списък, от който да се уверите, че вашето колело е точно като за вас:

  • Между краката ви и рамката на велосипеда трябва да има разстояние не повече от 5 сантиметра или 10 сантиметра за планинските велосипеди.
  • Седалката трябва да е хоризонтална.
  • Височината на седалката трябва да бъде така нагласена, че краката ви да са леко свити в коляното без да се напрягат, дори когато се опитате да ги изпънете напълно.
  • Височината на кормилото трябва да е точно колкото е и тази на седалката.

#4 – Изправността на велосипеда е от особена важност

Сигурно не сте пипали колелото си цяла зима? Нормално е – няма къде да се кара. Много е добре, когато не сте го ползвали повече от 2 месеца да проверите дали всичко е изправно преди да го възседнете за новите приключения. Ето и най-основното, което да погледнете:

  • Уверете се, че гумите са напомпани добре и че не са износени.
  • Гумите са първите неща, които предизвикват проблеми, особено когато се спуснем надолу по хълма.
  • Проверете дали спирачките работят, поради същата причина с хълма, а и други изпречващи се внезапно на пътя ви обекти – животни, хора, малки деца.
  • Проверете дали веригата е наред и е добре смазана. За това можете да помолите и татко, сигурни сме, че няма да откаже.

#5 – Ярки цветове и светлоотразителни стикери

Леките автомобили са най-голямата опасност за всеки велосипедист. За да предотвратите неприятните инциденти свързани с тези превозни средства е задължително да носите яке или блуза с ярки цветове и светлоотразителен стикер, който да залепите отзад на колелото. Когато светлината грее върху него, тя ще се отрази обратно към шофьора на колата зад вас и той ще знае, че трябва много да внимава. Фарът, който да свети на тъмно отпред на колелото също е задължителен. Така и вие ще виждате и другите ще ви виждат.

#6 – По-добре е на тротоара

Карането на колело на тротоара не е никак лесна работа. Трябва да се помни добре, че има и други хора, които вървят там и те имат също правото да се чувстват спокойни там. Така че трябва да карате бавно и предпазливо, особено на места пълни с много хора, като главната алея на парка. И все пак запомнете, че дори и на улицата да изглежда по-свободно, тротоарът винаги е за предпочитане, а и на доста места вече има велоалеи. И все пак ако решите, че сте достатъчно големи, за да карате на улицата, знайте че първо трябва да научите правилата за движение. Това, че сте на велосипед, а не на автомобил или мотор не означава, че не трябва да познавате уличните знаци или правилата, напротив!

#7 – Използвайте ушите си

Много хора си мислят, че карането на колело е свързано само с доброто гледане. Всъщност изобщо не е така. Доказано е, че най-опасното нещо, което можете да правите докато карате, е да слушате силна музика със слушалки. Може и да е приятно, но ушите ви трябва да са на сто процента с вас и да чуват какво идва зад вас. Запомнете, че ушите ви са очите, които нямате на гърба. :-)

Тези съвети са съвсем лесни и простички за спазване, но ще ви помогнат да направите карането на велосипед спокойно и незабравимо преживяване всеки път! А сега вече сте готови за нашето велосъстезание. Остава само да се регистрирате на сайта на „Детска Игриада“ и да дойдете, за да се забавляваме заедно!

„Детска игриада“ 2018 е част от корпоративната социална отговорност на Investor Media Group да насърчава родители и деца да спортуват заедно.

Събитието се организира с подкрепата на А1, Allterco Robotics, бензиностанции ЕКО, Софийска вода, Select Asset Management, Florina, Nimm2 Smile Gummi, в партньорство със Столична община, Българска федерация по лека атлетика, спортен клуб „Приорити спорт“, Бадминтон зала „Европа“, Хокей клуб НСА, Спортен клуб „Айки Будо“, Клуб тенис на маса НСА, Клуб по фехтовка „Младост“ и Карате клуб „Бушидо“.

Медийни партньори на събитието са телевизия Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, tialoto.bg, радио N-Joy и New Level Channel.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град