новини детски

Начало | новини детски | Тераси, къщички за птици и единични маси – МОН с нов проект за училищната среда

Тераси, къщички за птици и единични маси – МОН с нов проект за училищната среда

Аз детето | 2019-06-05

Тераси, къщички за птици и единични маси – МОН с нов проект за училищната среда

Двойните чинове в училищата ще бъдат заменени с единични работни места от учебната 2020/2021 година. Това предвижда проект за наредба за физическата среда и информационното осигуряване в детските градини и училищата. Новите предложения са изпратени от Министерството на образованието преди дни на училищните директори. Разпоредбата въвежда ергономични работни места за учениците, нагласящи се спрямо техния ръст. Необходимата площ, полагаща се на един ученик, е 2 квадратни метра. Подовете в класните стаи трябва да са от антибактериални винилови настилки. Забранява се използването на гранитогрес и плочки, освен в лаборатории и около мивки, пише „Телеграф“.

На фасадата ще е изградена тераса, която да позволява уроци на открито, пише още в наредбата. Тя въвежда изисквания и за цветовете. Те трябва да са съобразени с възрастта на учениците. За таваните, стените, плотовете, щорите трябва да се използват само меки, пастелни цветове. Предвиждат се и мерки за по-добра акустика в помещенията: системи за акустичен таван, акустични висящи пана по стени, висящи акустични панели.

Препоръчва се класната стая да е с Г-образна форма с цел подобряване на креативността и комуникацията. Показани са и схеми за разположението на учителите и учениците. Преподавателите няма вече да са отпред, до дъската, а по средата на класната стая, между децата. Камина е сред детайлите по обзавеждането на кабинетите по химия и опазване на околната среда. Тези по физика и астрономия пък трябва да имат телескоп. Зоокът, оранжерия, дендрариум, къщички за птици, са само някои от екстрите за децата в школския двор.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град