Детективски истории

Начало | Детективски истории | Тед Едисон и странният крадец

Тед Едисон и странният крадец

Мишел Манолова | 2013-12-05

Имало едно момче на име Тед Едисон. В града, в който живеел се случвали много странни неща: постоянни престъпления, чести обири, изчезване на хора.
Един ден Тед решил да излезе с приятели. Звънял, звънял, никой не му отговорил, всички имали работа, били някъде с родителите си или на гости. Той решил да излезе сам, защото у тях нямало никого. Тъкмо излязъл, затворил вратата и усетил, че някой го следи. Погледнал назад, но там нямало никого. Продължил да върви. Бил взел със себе си плик, в който имал важни неща като телефон, ключове и други. Минал покрай дома на негов приятел и решил да влезе за малко да го види, но и той не си бил вкъщи.
Видял наблизо кафене и влезнал за момент:
– Съжалявам, господине, но трябва да оставите плика си отвън, защото кафето си има строги правила да не пази чужди неща. – казал охраната на кафенето.
– Добре. – отговорил Тед и оставил плика си там.
След като си изпил кафето се върнал и видял, че пликът му го няма. Вече било много странно, защото усещал, че някой го следи през цялото време и също така винаги след него имало следи от обувки. Решил да предприеме мерки и да звънне на детектив Джонсън да дойде и да провери случая. Джонсън дошъл. Видял уликите, събрал някои и казал на Тед:
– Ще ти се обадя утре да разнищим случая!

Родителите на Тед още не се били прибрали, а вече било полунощ. Той решил да си легне да спи. Изведнъж телефонът звъннал, бил детектив Джонсън:
– Тед, ела бързо, намерих кой е бил обирджията!
Той се приготвил и тъкмо тръгнал да излиза и неговите родители се прибрали. Баща му казал:
– Тед, какво правиш на вратата по това време? Лягай си.
И Тед си легнал с мисълта, че може да е всеки. Взел една брадва и излязъл тихомълком от дома си. Стигнал в лабораторията. Крадец се оказал един съсед от неговия блок, който бил беден и дори телефон нямал. При разпита на човека той измислил най-безумното извинение на света. Детективите не го пуснали да си ходи и крадецът бил задържан за 24 часа при положение, че ще върне нещата на Тед.
Той си тръгнал по-рано и настигнал Тед. Но Тед не го видял и продължил да върви. Изведнъж изпод храста някой го дръпнал за крака. От тогава никой не го видял!

Участва в конкурса за разкази „Млад детектив“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град