любопитно

Начало | любопитно | Чудото на природата: стъкленият плаж

Чудото на природата: стъкленият плаж

Аз детето | 2017-02-10

Чудото на природата: стъкленият плаж

Много пъти откакто не само хората, но и динозаврите са ходили по тази планета, природата е доказвала силата си. Неслучайно я наричаме майката природа. Тя може да бъде красива и нежна, но и силна, и опасна. Тя е нещо като супергерой ама истински и с още по-истински суперсили, които ние виждаме всеки ден. Може да превръща дори и обикновените боклуци от човека в нещо красиво. Това последното е толкова невероятно, че няма как да не събуди възхищението ни и да не го споделим и с вас.

Празни бутилки изхвърлени на градско сметище край морския бряг, са превърнати от природата в красив плаж. Действието се развива край Владивосток, Русия, където вече съществува Стъкленият плаж –покрит с парчета счупени стъкла, изгладени от вълните. Така, според очевидци, човек има усещането че стъпва върху скъпоценни камъни. Някога в района е имало завод за порцеланови изделия, а до него – сметище, където преди около 30 години били изхвърляни и строителни отпадъци, и парчета от сервизи за хранене, и битови боклуци. Сега сметището е затворено от бетон, а точно до него се е появил плажът – калейдоскоп. Макар много хора да смятат, че някои го е направил нарочно, за да привлече вниманието към този район, истината е, че природата го е сътворила съвсем сама. С години бутилките и всички останали стъклени отпадъци са били въргаляни от вълните насам-натам и често, когато са били по-големи са ги удряли и удряли в скалите. Така малко по малко отпадъците са се натрошавали на все по-фини парчета. Докато накрая се превърнали в красив стъклен пясък. Морето успяло толкова много да ги изглади, че можеш да ходиш по стъкления „пясък“ съвсем бос и няма да се нараниш изобщо. Освен това плажът е закрит от двете си страни от страхотни и живописни скали, които се накланят направо към морето.

Досега само местните жители знаели за съществуването на тази красота и обичали да се разхождат из стъкления плаж. Но тези дни районът е посетен от британски журналисти и чрез техни публикации мястото получи международна известност. Природата коригира уродливото замърсяване, а властите днес са обявили зоната за строго охранявана, пише „Дейли мейл“. Плаж, възникнал по същия начин, има и в Калифорния край Форт Браг. Той е част от национален парк.

Снимки: boredpanda.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град