спорт

Начало | спорт | Чакано колкото Олимпиадата и обичано от всички, прочетете любопитни факти за Световното по футбол

Чакано колкото Олимпиадата и обичано от всички, прочетете любопитни факти за Световното по футбол

Мирела Любенова | 2018-07-05

Чакано колкото Олимпиадата и обичано от всички, прочетете любопитни факти за Световното по футбол

На всеки четири години в различна страна от света се провежда едно спортно състезание, което е с най-големия мащаб. По-следено дори и от Олимпиадата и при това е свързано само с един спорт. Най-популярния спорт в света! Сигурно вече се досещате, че говорим за Световното първенство по футбол, което тече в момента. От него се интересуват и го гледат всички! Мъже, жени и деца – независимо от пола и възрастта всички се интересуват какво се случва! Някои са много запалени фенове, докато други бегло и само преглеждат резултатите, за да видят коя страна ще стане шампион и ще вземе голямата купа! И докато все още светът е футбол ви предлагаме да прочетете някои интересни факти за първенството, които след това можете да споделите във всяка компания и най-малкото да изглеждате много умни. Самите факти са и впечатляващи, така че няма да изгубите ако ги прочетете!

Първото първенство по футбол се е провело през далечната 1930 година в Унгария. Представяте ли си колко отдавна е това, на бас, че дори и бабите ви не са били родени тогава! По това време обаче финалният мач е бил Унгария срещу Аржентина, като първата станала и страната победител. В това Световно първенство са участвали само 13 държави, докато днес се включват 32. Доста се е развило, нали?

Другият интересен факт за първо нещо свързано с първенството е, че то е наблюдавано по телевизията за първи път през 1954 година. При това само от избрани държави като Аржентина, Германия и Швейцария. Докато днес, представете си, има над 3 милиарда души, които се вълнуват с мачовете. Това реално представлява половината от населението на Земята.

До 2002 г. Световното първенство винаги се е провеждало в европейски държави или Америка. Това обаче се променило няколко години по-късно, когато Корея е станала първата различна страна. След нея първенството се е състояло и в Япония и Северна Африка.

Сигурно е лесно да се досетите, защото винаги му се носи славата, но бразилският отбор е печелил най-много от състезанията. За сега Бразилия е печелила 5 пъти, а Германия и Италия по четири! Говорейки за купи, какво ще кажете и за факта, че през 1966 година спечелилият отбор е нямал купа, защото крадец я откраднал, за да я продаде! Мексико пък има най-много загуби в първенствата – 25.

Най-младият футболист за всички години в които се провежда Световното е 17-годишно момче, включено в отбора на Ирландия. Най-възрастният голмайстор на Световно първенство по футбол е Роже Мила. 42-годишният камерунец отбелязва на Русия през 1994 в САЩ.

Благодарение на Мондиала в Щатите през 1994 г., голяма част от населението на страната разбира за съществуването на футбола като професионален спорт.

Най-бързият червен картон пък е дело на Жозе Батиста. Уругвайският защитник остава на терена само 56 секунди срещу Шотландия през 1986 г.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град