новини детски

Начало | новини детски | „Стара хартия за нова книга“ с изненада за децата от цялата страна

„Стара хартия за нова книга“ с изненада за децата от цялата страна

Аз детето | 2020-09-11

„Стара хартия за нова книга“ с изненада за децата от цялата страна

Броени дни остават до празника на книгите, четенето и опазването на природата наречен „Стара хартия за нова книга“. Малко преди първия учебен ден, на 13 септември, всяко дете, което доведе възрастен с 5 кг хартия за рециклиране на традиционното място – бул. „Витоша“ 37, ще получи нова книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника. Поради редица обстоятелства тази година инициативата ще се проведе само в столицата, но това съвсем не означава, че организаторите няма да изненадат и децата от цяла България.

Поради големия интерес към осмото издание на „Стара хартия за нова книга“, организаторите са подготвили и ново предизвикателство за децата – национален конкурс за рисунка, в който ще имат възможност да се включат малчугани от цялата страна. Малките художници и дизайнери ще бъдат предизвикани да създадат корица на книгата „Пазителите на планетата“. Кои са те, как изглеждат и как помагат за това Земята да бъде по-чисто и гостоприемно място за живот – все въпроси, чиито отговори децата трябва да изобразят.

Професионално жури ще оцени най-добрите и оригинални корици, а победителите в четирите възрастови групи, които са разпределени от 3 до 18-годишна възраст, ще получат награди. Предложенията се очакват до 27 септември на e-mail адрес books@enthusiast.bg. Останалите условия на конкурса прочетете тук!

И не забравяйте, че на 13 септември пред Книжен център „Гринуич“ с много шум началото на празника ще поставят талантите от Бон-Бон. Актьорите от „Театър на приказката – София“ ще представят куклената постановка „Косе Босе“, която разкрива пред най-малките колко е важно да даваш, без да очакваш нищо в замяна. Програмата предвижда още магическо шоу от Ненчо Илчев и много музика от Voice academy, единственото по рода си музикално училище в България с професионална програма за обучение и развитие на млади таланти.

Ековикторина и литературна викторина, вдъхновена от героя на тазгодишната инициатива – котарака Франт, ще предизвикат най-знаещите. Участниците в кампанията ще се срещнат и с автора на книгата „Котаракът Франт и загадъчният остров“ Иван Раденков, както и ще могат да чуят оригиналните песни към книгата в негово изпълнение.

Специалните посланици на тазгодишната кампания ще съветват малчуганите в избора на нова книга. На щанда с десетки вълнуващи заглавия децата ще срещнат водещите на сутрешния блок по Bulgaria ON AIR Гери Венкова и Златимир Йочев. Както и водещия на прогнозата за времето по bTV Борислав Лазаров, водещата на „Търси се“ Нели Хаджийска. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – едно от двете специални издания на „ЕКОПАК България“ „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“. Така в рамките на празничния ден малчуганите могат да получат максимален брой две книги. Но това далеч не са единствените изненади, които очакват всички деца.

За спокойствието на всички присъстващи организаторите са се погрижили да бъдат спазени всички противоепидемични мерки. На опашката пред пунктовете за събиране на стара хартия ще бъде осигурена дистанция от 1,5 м между чакащите. Заглавията на щанда с книги ще бъдат разделени на възрастови групи, така че да се улесни изборът на децата и на техните родители. Носенето на маски е препоръчително.

Прочетете още:
Пътят на рециклираните отпадъци или къде отиват те след това



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град