приказки от деца

Начало | приказки от деца | До богатство не трябва да се стига с лъжа и хитрост

До богатство не трябва да се стига с лъжа и хитрост

Флат Алиев | 2016-08-26

До богатство не трябва да се стига с лъжа и хитрост

Човекоядецът се превърнал в мишка и котаракът го изял на един дъх. След един ден котаракът се почувствал много зле, не знаел какво се случва с него, усещал някаква промяна. Погледнал в едно огледало и що да види, пред него стоял млад и красив момък. Така вълшебствата на човекоядеца превърнали котарака в човек. Котаракът не повярвал на очите си и му трябвало време, за да свикне с новия си човешки образ.

Младата принцеса пътувала с бляскава карета из земите на кралството и забелязала много работници по полето, които не работели и се суетели. Помолила кочияша да спре каретата и се запътила към селяните. Принцесата попитала работниците какво става и от какво са уплашени. В началото те не ѝ казали истината, че Котаракът в чизми ги е заплашил, да ѝ кажат, че тези земи са на неговия господар Маркиз дьо Карабас. Но един от тях се престрашил и казал истината за маркиза, който искал да се представи пред нея за изискан и уважаван благородник. Но истината била само една Маркиз дьо Карабас бил мързеливец и лентяй, който искал да се ожени за нея и да заграби богатството. Качила се обратно в каретата кралската дъщеря и тръгнала да търси лъжливия маркиз.

Стигнала до малката къща на Дьо Карабас и почукала на вратата и тя се отворила. На вратата стоял млад и красив мъж. Очите на принцесата щели да изхвръкнат от удивление и почуда. Кой е този момък срещу нея? Поканил я момъкът вътре и тя го попитала: „Кой е?, От къде е? и Къде е маркизът?“. Момъкът разказал всичко. Какво се е случило, как е вършил лоши дела по заповедите на своя стопанин и как от котарак се е превърнал в човек. Когато маркизът разбрал, че котаракът е вече човек, избягал далече. Младият човек обяснил, че се срамува от лошите си постъпки като котарак и ще поправи всичко като човек. Принцесата си тръгнала изпълнена с добри чувства и отпътувала към двореца на своя баща краля.

Докато пътувала тя осъзнала, че се е влюбила в красивия момък. Същите мисли и чувства изпитал и момъкът, но и за миг не си помислил дори, че някога може да се ожени за принцесата. Та той бил само един обикновен, вече, човек. Разнесла се мълва из цялото кралство. Всички говорели от уста на уста, че голямото богатство, многото земи и големият замък на човекоядеца ще бъде на този, който го е надхитрил. Стигнала тази мълва до ушите на младият мъж. Помислил и се запътил към замъкът на човекоядеца. Настанил се момъкът в големия замък и заживял там спокойно. Обработвал земите с помощта на трудолюбивите селяни и така с честен труд увеличил още повече богатството, което е наследил. Но една мисъл не го оставяла на мира, красивата принцеса. Но не щеш ли голямо бедствие сполетяло кралството. По нивите, които обработвали хората започнали да се появяват големи купчини пръст. Селяните всяка сутрин намирали все повече и повече купчини, нещо унищожавало техният труд и реколта. Започнали да дебнат денем и нощем, за да видят какво е това същество, което причинява всички тези неприятности. Земите на младия мъж също били съсипани и той решил също да види какво се случва, какво причинява всичко това.

Една нощ сгушен в храстите младият момък видял едно огромно същество приличащо на къртица да се показва на върха на купчината. Така изревало огромното къртиче чудовище, че земята се разтресла. Кралят разпоредил, който се пребори с къртичето чудовище ще му изпълни едно желание. Момъкът разбрал за кралската разпоредба и се замислил дали ще се справи с това същество. Та нали носел в себе си котешки инстинкт. Преборил се той с къртичето чудовище. Примамил го да излезе навън и го убил. Всички хора в кралството били много доволни, вече нищо лошо не грозяло посевите им. Красивият момък се запътил към двореца, където го посрещнал кралят. Попитал го какво ще бъде неговото желание. Тихо и смирено момъкът попитал краля дали ще даде дъщеря си за жена на такъв обикновен човек като него. Това било единственото нещо, което желаел. Без много колебания кралят извикал принцесата и ѝ съобщил, че ще се омъжи за този момък, който е победил къртичето чудовище. Когато красивата принцеса видяла смелият млад момък много се зарадвала. Била много доволна, че именно този момък е спасил цялото кралство и тя ще се омъжи за този, в когото се е влюбила. Вдигнали голяма сватба и двамата млади заживели щастливо в големия замък на човекоядеца.

Избрах да променя края на тази приказка, защото с лъжа и хитрост не трябва да се стига до богатство.

Участва в конкурса на „Забавното четене“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град