покани

Начало | покани | Рожден ден на конвенцията за правата на детето

Рожден ден на конвенцията за правата на детето

Аз детето | 2007-11-15

На 20 ноември 2007 г. се навършват 18 години от подписването на Конвенцията за правата на детето. В тази връзка УНИЦЕФ и асоциация “Родители” Ви канят да споделите отпразнуването на това пълнолетие.
Празникът на Конвенцията ще бъде отбелязан по време на събитие, подчинено на темата “Град-приятел на детето”, което ще се проведе на 20. XI. 2007 г. (вторник) от 18.30 ч. в зала “Фестивална” в София. Всички гости ще имат възможността да разгледат специалните декори, инсталации и дейности, подготвени от възпитаниците на различни столични училища.

Подходът, който УНИЦЕФ избра, е Рожденият ден на Конвенцията да бъде планиран и осъществен от самите деца, ставащи възрастни – от връстниците на Конвенцията.
Празникът на Конвенцията ще бъде възможност за изява на талантите на учениците в София. Събитието, подчинено на темата “Град-приятел на детето”, съчетава едновременно няколко различни дейности, отворени към всички гости. Пространството в зала “Фестивална” ще бъде организирано като град на младежите, в който те ще творят и измислят. Така например, декорите и инсталациите са подготвени от учениците от СХУ за приложни изкуства, ученици от Националното музикално училище ще импровизират със звук, салонът за красота ще бъде обслужван от възпитаници на Професионална гимназия по фризьорство и козметика, а кафенето – от ученици от Софийската професионална гимназия по туризъм и много др.
Като част от подготовката на Празника се предвижда провеждането на кампания в софийските училища “Писмо до себе си”, в която учениците от 12 клас ще имат възможност да обмислят и напишат съвети към себе си като родители, от настоящата си позиция на деца. Тези писма ще бъдат събрани от УНИЦЕФ и изпратени обратно до авторите им десет години по-късно.
По този начин честването ще бъде израз и продукт на ценностите, разбиранията, талантите и начина на живот на навършващите пълнолетие младежи. Празникът също така е повод за активна рефлексия върху връзката между поколенията, ситуация, в която 18-годишните ще могат да погледнат света на възрастния и на детето и да осъществят комуникация между тях.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град