сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Превърнете старите пастели в космически

Превърнете старите пастели в космически

Аз детето | 2019-04-18

Превърнете старите пастели в космически

Всеки обича да рисува. Дори и да не е велик художник и дори и да може да нарисува само цвете и къщичка с оградка. Рисуването успокоява, развива мисленето и дава воля и свобода на въображението, нещата от които човек най-много се нуждае, за да се успокои. Не на последно място разбира се е и забавно, а и често може да ти донесе награда. Тези, които участват в нашите или други конкурси за рисуване отлично знаят този факт. Освен това няма по-голяма гордост и удовлетвореност от себе си от това да направиш нещо красиво и то само с двете си ръце. Като едни истински големи творци, вие сигурно си имате и любими инструменти за рисуване – моливи, водни боички, флумастери. Но трябва да ви кажем, че ако не сте опитвали с пастели, изпускате много. Отначало рисуването с тях е малко странно, но след няколко минути се свиква с това, че те са по-меки и се вижда колко красиви са всъщност. Техните цветове са по-истински, ярки и леки. Може би затова най-добрите и известни художници в света имат рисунки с пастели, че дори и си има и цял дял от изкуството наречен пастелна живопис. Пастелите често придават и интересен 3D ефект и нежност на цвета.

Тези от вас, които вече са се срещнали с магията на пастелите сигурно не спират да рисуват с тях. Но пък се сблъскват с друг проблем – малко по малко пастелите се изхабяват, стават на малки пастелчета, които са неудобни за хващане и макар да не ти се иска да ги изхвърлиш, не намираш друго решение. С тях може да се рисува още много, стига да намериш начин да ги хванеш и да са удобни. Накрая открихме този начин – той е лесен и прави пастелите красиви до неузнаваемост. Толкова са красиви, че може да ви се прииска да ги направите такива и без да има нужда от рециклирането им. Запознайте се с пастелите от ново поколение – космическите.

За да си направите и вие такива хубави пастели ще ви трябват естествено пастели, силиконова форма за сладки, ние разбира се избрахме звездички, защото нали са космически, но ако решите вие можете да си направите и други, малко блестящ прах (вече се продава блестящ прах в бурканчета, като на феи, представяте ли си?) и това е всичко.

Само внимавайте, защото ще работим и малко с фурната, така че бъдете предпазливи. Иначе се прави много лесно – начупвате пастелите, може дори да смесите няколко различни цвята, ще се получи супер готин ефект при рисуването. Запомнете, че по пастелите не трябва да има никакви хартийки или етикети. Тях махнете много добре, ако са упорити – просто ги намокрете с вода и ще стане, после ги изсушете. След това слагате парчетата във формичката и отгоре добавяте щипка блестинки.

След това сложете силиконовата форма във фурната и я включете на 180 градуса. Тук трябва да сте най-внимателни и концентрирани. Това е и основната стъпка – пастелите ще се разтопят и ще добият необходимата форма, затова ги дръжте във фурната не повече от 8 минути. Най-важното е да ги наблюдавате постоянно и да не ги забравяте, защото ако прегорят дори леко цялата кухня ще се усмърди доста неприятно. Казваме ви това от личен опит! И родителите ви ще се чудят каква беля сте направили този път. След като видите, че са се разтопили и са минали 8 минути, изключете фурната и ги оставете така. Трябва да изстинат хубаво преди да ги извадите. Половин час ще е достатъчен.

След това просто извадете готовите космически пастели и вече можете да рисувате с тях. Най-хубавото е, че никой друг няма да има такива и сте направили нещо красиво сами! ;-)

Вижте още:
Тайната на цветните пастели
Гратаж – лесна и красива техника за рисуване



Коментари
1 коментар

Николета Кузманова, 11 г.,

Публикувано на 21.03.2017

Яко!:-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град