История

Начало | История | Представете си свят без числа...

Представете си свят без числа...

Аз детето | 2020-08-17

Представете си свят без числа...

Едно плюс едно е равно на две. В една минута има 60 секунди. 60 минути са равни на един час. В едно денонощие има 24 часа. Една година се състои от общо 365 дни. Това са факти, които знаят дори и най-малките деца и те не само ни подсказват някои интересни неща, които биха ни помогнали да планираме времето си или да пресметнем сметката в магазина. Те ни показват също и колко е важно значението на числата.

Можете ли да си представите свят без числа? Спокойно можем да кажем, че обществото, както го познаваме днес, никога нямаше да се развива без числа. Научните и технологични постижения, на които се изгражда обществото, зависят от математиката, която от своя страна зависи от числата. Без тях нямаше да има смартфони, телевизори, компютри, а също и интернет и сайтове и още куп неща. Въпреки важността им обаче, развитието на числата си остава загадка. Това е така, защото първите древни праисторически хора, които вероятно развиват прости методи на броене, не са оставили никакви записи или следи, които да обяснят как са броели или как са записвали числата. Предполага се въпреки това, че те са ги отбелязвали просто със вертикални линии. Доказателство, че това се е случвало преди около 20 000 години може да се намери на древен артефакт. Това е кост, намерена в Африка през 1960 година върху която има серия от линии, които приличат на това, което днес ние наричаме броене. Въпреки всичко това са си само предположения.

Историците смятат, че числата, броенето, смятането и всички други неща, които се правят с тях обаче първоначално са възникнали през 4 000 г. преди Христа в Шумер, който се намирал в южната част на Месопотамия в днешния южен Ирак. Това е една от първите цивилизации, в които се намират градовете, които са били центрове за търговия. Точно заради това хората от Шумер се нуждаели от нови и малко по-сложни начини за броене на нещата. Освен това там са измислени и основите на аритметиката и писането. Това се изисквало, за да може да се проследят търгуваните стоки и да се описват достатъчно добре.

Трябва да знаете обаче, че тези фундаментални идеи се развиват едновременно и в някои други части от древния свят. Така например арабската цифрова система, която ползваме и днес обикновено се приписва на двама математици от древна Индия. В крайна сметка цифрите били необходими за повече от просто разчитане на нещата. Можем да благодарим на древните египтяни, че са направили скок от използването на номера за броене и са започнали и да измерват нещата. Смята се, че точно благодарение на подобни сложни изчисления, които те успели да създадат са построили и пирамидите и така са ни дали основните концепции за геометрията и алгебрата, които използваме и учим и до днес. Така че вече знаете, ако имате трудна геометрична задача не се ядосвайте на учителката си, а на древните египтяни.



Коментари
2 коментара

Бела и конетееееее , ,

Публикувано на 09.07.2021

Ще бъде тъпо без числа и коне (ама коне задължително). Коне+математика=радост за мен

Бела и кончетата , ,

Публикувано на 09.07.2021

Свят без числа и коне няма.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град