За родители

Начало | За родители | Повече от 90% от българските деца ползват интернет всеки ден

Повече от 90% от българските деца ползват интернет всеки ден

Аз детето | 2017-12-15

Повече от 90% от българските деца ползват интернет всеки ден

Общо 93% от българските деца ползват интернет всеки ден, 87% от тях използват социални мрежи, което е значително увеличение от последните данни от 2010 г. – 54%. Това показват данните от годишния доклад на УНИЦЕФ „Състояние на децата по света през 2017 г.: Децата в дигиталния свят“, който представя подробен поглед за различните начини, по които цифровата технология влияе върху живота на децата и техните житейски шансове, като идентифицира опасностите, както и възможностите, пишат от Dnevnik.bg.

Докладът беше представен на организираната вчера от УНИЦЕФ в България и Държавната агенция за закрила на детето кръгла маса. На нея деца, институции, професионалисти, медии, граждански организации и представители от бизнеса се събраха, за да обсъдят начините, по които дигиталната среда променя живота на децата, рисковете, както и възможните решения и действия, които всички заинтересувани страни да предприемат на национално ниво за защита на децата от сексуално насилие онлайн. Въпреки масовото онлайн присъствие на децата (всеки трети интернет потребител по света е дете), все още се прави твърде малко, за да бъдат те защитени от опасностите на дигиталния свят и да се увеличи достъпът до безопасно онлайн съдържание, се казва в доклада.

Докладът представя различните начини, по които цифровата технология влияе върху живота на децата и техните житейски шансове, като идентифицира опасностите, както и възможностите. „За добро или лошо, дигиталната технология е факт от нашия живот. Необратим. В дигиталния свят нашето двойно предизвикателство е как да смекчим вредите, като същевременно увеличим ползите от интернет за всяко дете“, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. Броят на най-малките потребители (9-11 г.) се е увеличил повече от два пъти и сега три четвърти имат поне един профил в социална мрежа (най-често Фейсбук). През 2010 г. възрастта на влезлите в интернет е 10 години, докато през 2016 г. една четвърт от всички деца стават потребители на интернет, когато са едва на 7 години.

1/3 от българските деца са общували онлайн с човек, когото не са срещали на живо. Около 1/5 от тези деца са се срещали с непознато лице след онлайн взаимодействие. Всяко 10-то дете е получавало съобщения, съдържащи сексуално съдържание. Процентът на деца, прибягвали до секстинг (изпращане и получаване на текстово или визуално съдържание със сексуален характер) остава притеснително висок. Този риск е засегнал около 10% от българските деца и е най-значителен при тийнейджърите (около 20%).

Повече от половината деца не споделят с родителите, когато нещо ги е притеснило в интернет. Вместо това повече от 75% от българските деца са получили съвет за интернет безопасността от свои връстници.

Вижте няколко полезни материала за това как децата да се пазят успешно докато са онлайн:
Да си припомним: важни правила за едно безопасно и весело онлайн сърфиране
Детските снимки, които никога не бива да качваме в социалните мрежи
Важни и основни правила за поведение в социалните мрежи, които всяко дете трябва да знае



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град