Инициативи

Начало | Инициативи | Първата в България учебна биоферма отваря врати в Пловдив

Първата в България учебна биоферма отваря врати в Пловдив

Аз детето | 2010-06-02

Първата в България учебна биоферма отваря врати в Пловдив

Първата в България учебна биоферма отваря врати в 11 часа на 4 юни 2010 година (петък) в Агроекологичния център на Аграрния университет в Пловдив

  „Слънчева градина”, както е името на фермата, предоставя уникалната възможност на деца и млади хора да се почувстват като част от земеделско стопанство, да видят откъде идва и как се прави храната на нашата трапеза, както  и със собствените си ръце да засадят домати, чушки и други зеленчуци, да оберат реколтата есента и да направят лютеница, да омесят хляб, да направят сирене и масло… Няколко групи деца от София вече бяха за ден в „Слънчева градина” и се върнаха с незабравими впечатления. Децата засадиха зеленчуци в истинска ферма, което досега бяха правили само виртуално в интернет.

Целта на фермата е да допринесе за екологичното образование на децата, както и да повиши знанията на студенти и ученици за устойчивото производство и по-специално за биологичното земеделие, за устойчивия начин на живот и опазването на околната среда. Учебната биоферма цели да покаже предимствата на биологичните продукти. Фермата е и своеобразен пример за земеделските производители за ползите от насочването към биологично производство. 

Капацитетът на „Слънчева градина” е 25 деца за едно посещение. Учебната биоферма ще бъде отворена през цялото лято, а посещенията в нея през новата учебна година могат да се превърнат в част от образователната програма на децата или в тяхна зелена ваканция.
 



Коментари
1 коментар

Невена Веселинова, ,

Публикувано на 04.09.2010

аз бях там беше интересно

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град