любопитно

Начало | любопитно | Откриха динозавър, който е породил легендите за драконите

Откриха динозавър, който е породил легендите за драконите

Аз детето | 2015-02-03

Откриха динозавър, който е породил легендите за драконите

Искаме да ви кажем нещо. Винаги сме харесвали динозаврите и сме обичали да четем разни неща за тях. Те са толкова интересни и даже мистериозни. Да си признаем, много често ни се иска те да са все още на Земята и да ги видим на живо. Същото важи и за драконите – и тях много харесваме и им се възхищаваме. Затова сигурно сега вече ще разберете защо сме така развълнувани да споделим тази новина с вас.

Канадски учени откриха в Китай фосил на непознат вид динозавър, чийто врат е два пъти по-дълъг от тялото, съобщи Си Би Си.
Динозавърът е дълъг около 15 м. Той е живял преди 160 милиона години. Специалистите се чудят дали древни китайци не са попадали на подобни скелети, които да са породили митовете за драконите. Затова те нарекоха вида Цинцзянлун, което означава Дракона от Цинцзян.

„Цинцзянлун показва, че в Азия през юрския период е имало уникално разнообразие на динозаври с дълги шии“, казва Тецуто Мияшита от университета на Албърта.
Съществуват много видове динозаври с дълги шии. Обикновено обаче те са до една трета от дължината на тялото. Вратът на Дракона от Цинцзян е бил дълъг около 7,5 м. Той е бил изпълнен с въздух, за да не е прекалено тежък. Динозавърът вероятно е бил тревопасен. Срещал се е само в Китай заради древно плитко море, което е обкръжавало района.

Фосилът се състои от главата и свързан за нея прешлен. Това е много рядко – само пет процента от находките са такива. Връзките между прешлените показват, че вратът е бил необичайно вдървен и се е движел по-скоро вертикално, отколкото хоризонтално.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град