От кухнята на баба: 11 полезни съвета за здрави великденски яйца
Случвало ли ви се е да имате 40 яйца за които сте измислили поне 20 начина за боядисване и да си мислите колко красиви ще станат. А накрая да можете да боядисате само 5 от тях! На нас ни се е случвало и никак не ни беше смешно. Но когато баба ни казваше да не ги слагаме директно от хладилника да ги варим, ние упорито отказвахме да приемем, че в това има много доза истина. Смятахме, че е просто губене на време, докато не се случи това с яйцата. Затова тази година смятаме да спазваме всичките 11 бабини съвета за здрави великденски яйца. Съветваме ви и вие да го направите.
1. Преди да варите яйцата, извадете ги от хладилника и ги оставете за малко, за да добият стайна температура. Така вероятността, докато след това се варят и се нагряват още да се спукат е доста по-малка.
2. Преди да ги варите и след като са престояли навън старателно измийте черупките с вода, за да премахнете замърсяванията. Така боята ще се усвои по-добре и яйцето ще стане по-ярко и красиво после.
3. Преди да сипете вода в тенджерата или да сложите яйцата поставете на дъното кърпа. Колкото по-голяма е кърпата, толкова по-добре. Ще има повече гънки и повече меко за яйцата. После можете да сипете и вода. Така, докато се варят те няма да се удрят в дъното на тенджерата, а и ще се удрят по-малко едно в друго.
4. Оцетът е добър за цветовете, но не и за черупките, затова добавяйте малко оцет само към боята, но не и докато яйцата се варят.
5. Наредете яйцата плътно, като ги поставяте легнали настрани, за да не остават кухини с въздух при върха и дъното, когато се сварят.
6. В тенджерата сипете нито студена, нито топла вода, а хладка. И включете котлона чак след като поставите съда върху него с яйцата наредени вътре.
7. Варете на тих огън. Вярно, така става по-бавно, но пък яйцата няма да се удрят така бурно и вероятността да се спукат е по-малка.
8. Варете яйцата 10-12 минути (времето се засича от момента в който водата заври).
9. Ако боите позволяват най-добре ги разтворете в гореща вода и сложете яйцата в тях веднага след като са се сварили. А ако искате да ги боядисате по по-особен начин – най-добре да изчакате да изстинат напълно. Тогава боите поемат по-трудно, но пък яйцата гарантирано няма да се спукат.
10. Задължително слагайте 1 чаена лъжица сол във водата.
11. Не ползвайте наистина пресни яйца, нека да са на 3 до 10 дни.