любопитно

Начало | любопитно | Как точно се поставя рекорд за Гинес?

Как точно се поставя рекорд за Гинес?

Мирела Любенова | 2020-05-22

Как точно се поставя рекорд за Гинес?

Със сигурност сте наистина много добри в нещо, нали? Рисуване, пеене, танци, писане... Всеки иска да бъде „най-добрият“ в нещо от време на време. Може би най-ясният знак, че си най-добрият в нещо е да си притежателят на световен рекорд и да си записан в прословутата Книга за рекорди на Гинес! При това рекордите могат да бъдат всякакви! Това, което изредихме малко по-горе е съвсем обикновено, но знаете, че има всякакви рекорди. Не се съмняваме, че сте чували някои доста странни. Можете спокойно да споделите с нас в коментарите! Докато се сетите ние ще споделим с вас, че нашите любими рекорди са за най-много стъпки направени от куче ходещо назад, балансирайки чаша с вода на муцуната си или за човек повдигнал най-тежката кофа само с език!

Как обаче си мислите – дали всеки, който реши може да се запише за световен рекорд за нещо? И ако да – как става това? Сега ще ви разкажем! Всеки може да бие или да създаде световен рекорд. Независимо на колко години сте, откъде сте или какъв език говорите, вие също можете да бъдете притежател на Световен рекорд на Гинес. Не е нужно да бъдеш олимпийски атлет или следващия Алберт Айнщайн. Независимо дали сте специалист по балансиране на лъжици или жонгльор със запалени факли, специалистите от Книгата на рекордите на Гинес проверяват всеки подал заявка. Всичко, от което се нуждаете, е рекорд и постижение.

Базата с данни на рекордите на Гинес съдържа над 30 000 категории, като стига да е достатъчно интересна може да бъде добавена и съвсем нова специално за вас. Така че ако искате да се опитате да постигнете световен рекорд единственото, което трябва да направите е да се свържете с хората от Гинес. Бъдете търпеливи обаче, защото те получават повече от 50 000 запитвания всяка година от потенциални рекордьори. Има обаче и такива рекорди, които няма да бъдат приети, колкото и да сте добри в тях. Така например публикацията за най-тежка котка подтиква много собственици на животни да хранят прекалено питомниците си, само и само да подобрят рекорда и затова такъв рекорд вече не съществува. Също пример за такъв рекорд е рекордът за свободно гмуркане. Поради опасността за участниците, този рекорд не бива публикуван. През 1991 отпадат рекордите по надяждане и надпиване от съображения за здравето на участниците, както и от последващи съдебни искове. Специален рекорд е рекордът за човек, притежаващ най-много рекорди в книгата. Това е швейцарският жонгльор Пол Сали (Paul Sahli) със записани 65 рекорда на Гинес.

Снимка: pixabay.comКоментари
2 коментара

Захари , 14 г.,

Публикувано на 14.04.2021

Поставих рекорд за най - бързо стопиране на хронометър. 00.00.01 стотна

Благовест Зеленков , 19 г.,

Публикувано на 31.07.2021

Аз съм Благовест Йорданов Зеленков. Но за да не ми се смеят в Училище са ме прекръстили на Благовест Иванов Йорданов. Та моят рекорд е... След като всички ме зарязаха приятели и т.н. от 6 години всяка седмица (събота и неделя) ходя на кино и си пазя всеки един билет от всяка година. Имам и две книги... но рекордът ми е за киното, гледам по 5 филма на ден. Дори в момента. (Днес). Не знам дали ще се приеме, но все пак... съм длъжен да опитам.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град