За родители

Начало | За родители | Никога не забранявайте на детето си да... – втора част

Никога не забранявайте на детето си да... – втора част

Аз детето | 2019-08-22

Никога не забранявайте на детето си да... – втора част

„Ако имате родители, имате нужда от психотерапевт“, гласи известна английска шега. Всеки родител знае, че е почти невъзможно да се отгледа дете без понякога да му се повиши тон или пък да се направи строга забележка, а пък особено без да му се забрани да прави дадено нещо. Няма и как да сте идеален родител и да не правите грешки. И все пак можете да избегнете най-очевидните. Например като не забранявате на детето и не му се карате за някои основни неща, като да показва емоциите си и да изразява мнението си и дори да има тайни от родителите си. Всяко дете трябва да прави подобни неща, за да се превърне в истински добре развита личност един ден. Така че никога не забранявайте на детето да...

Избира приятелите си

Приятелите на детето за повечето родители също изглеждат опасни. Те трябва да бъдат „не толкова невъзпитани“, „да не учат на лошото“. И тези проблеми обикновено дори не започват в юношеството, както обикновено се смята, а дори и на 4 годинки, когато хлапето намира първите си другарчета. „Често родителите започват да говорят зле за този или онзи приятел и се опитват да ограничат общуването на детето с него“, отбелязва детският психолог Екатерина Кес. „Детето ще приеме това като голяма несправедливост, ще се обиди на родителите, може би ще им се доверява по-малко и ще скрие какво се случва с него“.

Така че не бързайте и опознайте първо приятелчетата на детето си. Но какво да направите, ако приятелите представляват реална заплаха? Говорете с децата си. И колкото по-скоро, толкова по-добре. Обяснете правилните и грешните действия, предупредете за опасностите, обяснете причините и последиците от случващото се. Така децата ще знаят още от малки на кои хора наистина могат да разчитат и си струва да запазят в живота си.

Изразява мнението си

„Затвори си устата“, „Никой не те е питал“, „Кой ти е казал, че може да говориш“, „Малък си, за да имаш мнение“ – това са вредни и обидни думи, които възрастните често казват на децата, подчертава директорът на център „Положителни решения за родители“ Екатерина Кес. „Заради такива думи, детето започва да се чувства незначително и маловажно, вярва, че не е достойно за внимание и уважение, а мислите и чувствата му не означават нищо за другите“. И един ден хлапето ще порасне и все още ще мисли, че е по-добре да държиш устата си затворена. Тогава възрастният вече човек ще има проблеми с изборите, които трябва да прави – от облеклото, през избора на професия, че до това дали да създаде свое семейство. Ще бъде лесно и да бъде манипулиран, защото такива хора също не знаят как да защитават своите интереси. Така че почти сигурно можете да забравите за успешна кариера и за всички постижения. Затова си струва да дадете на детето свободата да изразява себе си, дори ако не харесвате резултата, да слушате мнението му и да се съобразявате с него. И разбира се ако смятате, че не трябва да послушате съвета му или че мнението му е грешно, обяснете ясно защо е така.

Да има тайни от вас

Парола на телефона, ключ за стаята и чекмеджето, личен дневник са съвсем нормални и дори необходими за всеки възрастен. Но по някаква причина родителите вярват, че децата нямат право на лично пространство и личен живот. За всяко същество е присъщо да отстоява своите граници, да запазва тайни недостъпни за другите. И това чувство е особено остро при деца и юноши. Има едно просто правило: ако не искате детето ви да се заключва – чукайте преди да влезете в стаята. Уважавайте личните граници на децата. Ако детето знае, че дори сериозни нарушения няма да накарат родителите да изпаднат в гняв или агресия, тогава ще бъде по-лесно да се говори с него. А това означава, че в бъдеще много проблеми могат да бъдат избегнати благодарение на мъдрите съвети на родителите. Просто е – ако оставите детето си да има лично пространство и тайни, вероятността да иска да споделя повече неща с вас е голяма.

Първата част можете да прочетете тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град