зоокът

Начало | зоокът | Невероятната история на един музеен охлюв

Невероятната история на един музеен охлюв

Аз детето | 2017-05-18

Невероятната история на един музеен охлюв

Охлювите са наистина интересни същества. Не го осъзнаваме често, защото за нас са си обикновени животинки, като мравките, които трудно забелязваме или пък като гълъбите, които обикалят навсякъде около нас. Но се замислете! Охлювът носи дома си на гръб през целия си живот. Естествено тук не говорим за не толкова симпатичните голи охлюви... Той се крие и живее незнайно къде, движи се изключително бавно, което го прави жертва на много хищници и въпреки това, когато завали дъжд хиляди охлюви излизат на бял свят около нас сякаш искат да ни превземат. Странно, откъде ли са се появили. Ако не сте впечатлени, то изчакайте, това не е най-невероятното. Има една история за един специален охлюв от 19-ти век, която все още впечатлява деца от целия свят и е напълно истинска.

Един известен исторически пустинен охлюв е бил донесен от Египет в Англия като единствен екземпляр през 1846 г. Естествено той е бил донесен в музея, защото според специалистите е вече мъртъв и това бил единственият начин да бъде запазен и да се знае, че някога на света е имало и такива охлюви. Преглеждан е от десетки специалисти, за да е сигурно. Макар и с мъка специалистите от Британския научен музей залепили животинчето върху специално парче картон, надлежно го етикетирали и го поставили във витрина, на която пишело с точност „Helix desertorum (това е видът на охлюва), 25 март 1846 г.“. Естествено през годините той не представлявал интерес за посетителите на музея, което е напълно разбираемо. Трудно е да пребориш конкуренцията в лицето на огромни динозавърски скелети и още по-величествени китове. Но това не било проблем за малкото охлювче, защото няколко години след това светът научил всичко за него по най-неподозирания начин.

Шест години след като охлювчето вече си седяло залепено върху картона дошло време за почистване на витрината отвътре. Служителите в музея я отворили, извадили екземпляра и я почистили. Когато обаче тръгнали да върнат охлюва вътре се случило направо чудо. Един от тях забелязал, че картонът е леко обезцветен и дори нахапан. Това направило доста силно впечатление на служителите, които изпратили малкия приятел за още изследвания. Зоолозите бързо разкрили мистерията. След като го отлепили и му направили една хубава топла баня се оказало, че охлювът е съвсем жив и в напълно добро състояние.

Но как е оцелял и защо първоначално е помислен за мъртъв? Мистерията е разкрита много бързо: свикнал с продължителни суши и дълги дремки, охлювът просто заспал за няколко години, като се събуждал за съвсем кратки мигове, за да си хапне от специалния картон. Казахме ви, че те са удивителни създания! Какво е станало с охлюва днес ли? Освен че все още е жив е спасил и вида си!

Вижте и още няколко интересни охлювски истории:
Охлюв за домашен любимец?
Къде живеят охлювите?
Красивите охлюви от подводния свят
Охлювът и розовият храст



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град