За родители

Начало | За родители | Национална информационна кампания „Училище без въшки“

Национална информационна кампания „Училище без въшки“

Аз детето | 2020-02-20

Национална информационна кампания „Училище без въшки“

Столична община, Сдружение „Култура без граници“, сектор: Здраве с подкрепата на „Хедрин“ (Hedrin), стартираха Национална информационна кампания за борба с училищните нахалници въшките: „Училище без въшки“. През обучение преминаха над 200 медицински сестри от столичните училища. С практически лекции се включи д-р Виолета Николаева от Центъра по кожно-венерически болести и Нина Петрова, главен инспектор от Столична регионална здравна инспекция. Събитието откри Росица Пандова от Сдружение „Култура без граници“, като подчерта, че основната цел на кампанията е паразитите да не достигат до класната стая, както и да се предизвика по-голямо ангажиране на родителите по проблема.

Голяма част от родителите на децата в училищна възраст нямат навик да ги проверяват вкъщи и смятат, че грижата за извършване на филтър за паразити и обезпаразитяването на учениците е ангажимент на медицинските специалисти в училище. В училищата се извършват регулярни прегледи за опаразитяване с главови паразити по график, но предвид броя на учениците, ефективността и физическото изпълнение от едно лице (медицинска сестра) често пъти е непосилно.

Задължение на родителите на опаразитеното дете е да закупят необходимия препарат от аптечната мрежа и да третират окосмената част на главата му, според указанията на фирмата производител.

След обработка главата на детето е необходимо да бъде почистена механично до пълното изчистване от въшки и гниди и то да бъде допуснато отново в учебното заведение само след преглед от медицинския специалист, който да удостовери липсата на паразити. Препоръчителният минимум е поне една проверка от родителите седмично вкъщи, като част от хигиенните навици на детето. При опаразитяване с главови паразити трябва да бъдат прегледани и останалите членове на семейството. При откриване на опаразитено лице в дома, родителите непременно трябва да съобщят за това в училището, на колеги и на близки приятели.

Специалистите подчертаха, че въшките нямат предпочитания към определен тип гостоприемник, но тъй като се пренасят лесно чрез директен контакт или чрез размяна на принадлежности, това прави децата по-често обект на опаразитяване.

Опаразитеността с главови въшки не е признак на нечистоплътност. Въшки се откриват и в чисти и в мръсни коси. Почистването от паразитите не е еднократно, а се изпълнява по схема, като трябва да се третира не само опаразитеното дете, но и всички у дома. Ако 2 седмици след началото на лечението детето още има въшки или скалпът изглежда инфектиран се търси задължително съвет от лекар.

Експертите наблегнаха, че препоръчителният продукт срещу въшки трябва да бъде лесен за нанасяне и с кратко време за въздействие, щадящ кожата на главата и косата, за да не се развиват резистентност и дерматити. На събитието беше обърнато внимание и на емоционалното състояние на децата. Често те се чувстват отхвърлени от проблема с опаразитяването. Срещу въшките няма имунитет. Най-важното в този момент е отношението ни към тях. Тъй като вероятно те вече ще са се сблъскали с отчуждението и нападките на другите деца, трябва да се вдъхва сигурност и увереност, че не са направили нищо лошо.

Със старта на информационната кампания „Училище без въшки“ бяха раздадени специални диагностични гребенчета за по-лесно откриване на паразитите при сресване косата на децата, информационни брошури, наръчник за родители и плакати.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град