Лаборатория

Начало | Лаборатория | Нашествието на огромните желирани мечета

Нашествието на огромните желирани мечета

Аз детето | 2017-01-26

Нашествието на огромните желирани мечета

Няма начин родителите ви или баба и дядо да не са ви казвали поне веднъж, че с храната не бива да се играе! Естествено това е така, гледката някой да седи на масата до теб и да си прави топчета от хляб например никак не е приятна. Днес обаче смятаме да ви предложим нещо, с което да нарушим този съвет. Разбира се няма да е никак страшно или опасно и определено няма да е неприятна гледка, а просто един изненадващ и приятен експеримент. Понякога в името на науката трябва да се правят „жертви“ пък било то и с храната, а и няма по-добър начин от ученето на нови неща под формата на игра. Готови ли сте? И успокойте всички възрастни вкъщи, няма да взривявате сладки или да съсипвате ароматния кекс от фурната. Нещо по-просто и далеч по-ефектно ще се случи, което сме убедени, че ще се хареса дори и на възрастните.

За този експеримент ще ви трябват просто две или четири желирани мечета, купичка пълна с топла вода, още една пълна със студена и 2 супени лъжици сол. Това е всичко! Нищо страшно или опасно... Поне докато не ги накарате да пораснат и да станат огромни, тогава положението ще е по-особено, но пак със сигурност няма да смачкат дома ви. Просто ще са супер интересни!

Лесно е: напълнете купичка с топла вода, не е нужно да топлите, просто сипете от чешмата, това е достатъчно. След това добавете и две супени лъжици сол и разбъркайте хубаво, докато солта се разтвори. Може да ви звучи като нещо безинтересно, но една от двете купички ще се окаже, че е пълна с вълшебна вода, особено, когато се докосне до желирани мечета. Преди това обаче трябва да изчакате водата да изстине. Ако не ви се чака можете да сипете и направо студена, но тогава ще трябва да бъркате по-упорито, за да се разтвори солта. Накрая просто поставете 1 или 2 мечета във водата със сол и едно или две мечета във купичката пълна със студена чиста вода. Накрая наблюдавайте, гарантираме, че ще стане нещо интересно... Освен всичко друго, това правят истинските учени, наблюдават и наблюдават, преди да направят великото си откритие.

Ефектът ще си проличи след няколко часа, така че най-добре ще е да направите това преди лягане. Да оставите вашите мечета да поспят във водно-солената вана, а когато на другия ден се събудите... ами едните мечета ще са същите, но другите ще са огромни. Еха!

Как се получава така?

Ако вече сте се досетили, че просто огромните мечета са „погълнали“ вода – сте абсолютно прави. Водата е попила в тях, както попива в гъба за миене и по същия начин ги е накарала да се подуят.

Желираните мечета започват живота си като топъл течен разтвор от захар, аромат, боя, желатин и вода. Докато се охлаждат, за да добият формата на мечета и водата малко по малко бива изпарявана от тях, те или по-точно желатинът в тях, се втвърдява. В него обаче остава и малко количество вода, за да не стане като камък и да може да се дъвче. Именно този остатък от вода използвате вие в експеримента. Потапяйки мечето в купичката, молекулите на водата в нея се стремят да отидат от страната с по-ниска концентрация към страната с по-висока концентрация на разтвора. Този процес е известен и като осмоза. Точно затова в едната купичка добавихте и сол и мечетата в нея остават непроменени, а може дори и да се смалят. Водата в купичката с прибавената сол има повече концентрация и съответно си остава там. Докато след като мечето съдържа желатин, захар и други съставки, малкото вода останала в него е по-концентрирана от чистата течност от купичката и тя отива вътре в него.

Интересно, нали?

Запомнете нещо важно: колкото и интересно да изглежда, тези мечета не бива да се ядат!



Коментари
2 коментара

Елица , 11 г.,

Публикувано на 08.02.2017

Супер. Става ли с други форми, защото в магазина няма меченца(много бързо ги изкупуват и остават само с кока кола и въмпирски зъби)

От редакцията: Разбира се, става с всякакви желирани бонбони. :-)

Дени Тодорова, 9 г.,

Публикувано на 11.03.2018

Защо не се ядат това със сол да обаче това с вода какво му има

От редакцията: Здравей, Дени! По принцип нищо, просто ги опитахме и разбрахме, че вече не са така хубави на вкус, затова не препоръчваме да се ядат. :-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град