любопитно

Начало | любопитно | Насекомите и светлината – тяхната интересна история

Насекомите и светлината – тяхната интересна история

Аз детето | 2017-07-29

Насекомите и светлината – тяхната интересна история

Излезли сте навън в една прекрасна лятна вечер! Духа съвсем лек ветрец, колкото да ви разхлади в иначе топлата лятна вечер. Около вас във въздуха се носи ароматът на цветя и на лято. Каква прекрасна атмосфера! Само да не бяха тези насекоми, които се опитват да развалят удоволствието и с цената на всичко искат да стигнат до източника на светлина около вас – бил той лампа или пък лагерен огън! Тогава, понеже сте наистина много любознателни, запитвате се защо насекомите правят това, след като обикновено се оказва смъртоносно за тях? Веднага ще ви отговорим!

Първото, което трябва да знаете е, че движението на даден организъм в отговор на светлината се нарича фототаксис. При тези организми, които биват привличани от нея имаме положителен фототаксис. Такива са например нощните пеперуди. При хлебарките обаче, които бягат от светлината имаме негативен фототаксис. Също така имайте предвид, че за нас много от нещата, които животните правят и особено начинът по който се държат ни е почти пълна мистерия и за момента учените все още имат само теории.

Една от популярните такива е, че неестествените източници на светлина (тоест не Слънцето) объркват вътрешната навигационна система на насекомите. Преди появата на изкуствената светлина животинките са използвали източниците на светлина като Луната и звездите, за да се ориентират. Те се движат и разбират накъде да завият докато летят или пълзят спрямо източника на светлина. Понеже Луната се намира доста далеч от нас, този ъгъл остава същият при движение на насекомото, но при изкуствените източници на светлина съвсем не е така. При тях ъгълът се променя, когато насекомото премине покрай лампата например. Затова то се опитва да се подравни със светлината и в крайна сметка ние го виждаме как лети в кръг около нея. Без съмнение това е доста объркващо за животинката.

Според друга популярна теория прекият поглед към светлината подсказва на насекомите, че пътят е чист и затова те летят право към нея. Това е обяснение и защо някои насекоми се блъскат директно в лампата, както си летят към нея. Трета теория пък гласи, че понеже много цветя отразяват UV светлината, насекомите биват привличани от изкуствените източници, защото те също излъчват малки количества UV лъчи. Така насекомото бърка лампата с цвете, което повечето пъти е източник на храна за него.

В обобщение можем да кажем, че макар учените все още да не са напълно доказали кое от тези обяснения е вярно, изглежда, че най-вероятната версия е, че насекомите се опитват да използват изкуствената светлина за ориентир. Сега остава да изчакаме и учените да го докажат!

Прочетете още нещо интересно:
Защо насекомите жужат?
Къде спят буболечките?
Удивителни факти за удивителните водни кончета



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град