зоокът

Начало | зоокът | Наистина ли мишките обичат сирене?

Наистина ли мишките обичат сирене?

Аз детето | 2019-01-31

Наистина ли мишките обичат сирене?

Има някои „факти“, които мислим, че знаем за животните. Например, всички знаем, че любимата храна на заека е… какво? Моркови, разбира се! И мишките обичат… какво? Ако кажете „сирене“, вие сте на прав път! Но мишките наистина ли обичат сирене? И ако да, защо? За да отговорим на този въпрос, се опитахме да попитаме първата мишка, на която се натъкнахме. За съжаление май изцвъркахме твърде силно и тя избяга.

Вярването, че „мишките обичат сиренето“ е отдавна. Ако харесвате анимации, може би сте гледали Том и Джери, където се вижда, че Том се опитва да привлече Джери да излезе от дупката си с парче сирене толкова много пъти. В реалността обаче мишоците са гризачи. Както повечето гризачи, мишките обикновено ядат плодове, зеленчуци и зърнени храни. Това са и храните, които се намират най-лесно. Въпреки това, както и при други гризачи, мишките могат и ще ядат почти всичко, включително насекоми, други животни и… да… дори сирене! Но биха ли предпочели да хапнат сирене при други налични храни? Според някои учени, отговорът вероятно е „не“.

Първо, сиренето не е този вид храна, която е леснодостъпна в райони, където мишките обикновено живеят. Така те не биха намирали сирене толкова често – поне достатъчно често, за да развият специална любов към него. Освен това мишките имат много чувствителни носове. Острите миризми на повечето сирена по-скоро отблъскват мишките от този вид храна. И накрая, научните изследвания показват, че мишките предпочитат храни с много захар. Сиренето се състои от протеини, които обикновено не са сладки. Ето защо е по-вероятно да хванете мишка в капан с малко парче шоколад, отколкото с парче сирене.

Снимки: ReutersКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град