забавна наука

Начало | забавна наука | Морета, които светят като звездно небе

Морета, които светят като звездно небе

Аз детето | 2023-08-24

Морета, които светят като звездно небе

С падането на нощта морето обикновено вече не изглежда така красиво. Отново се чува приятният шум на вълните, но когато слънцето не свети, морето е тъмно и някои хора го намират дори за доста страшничко, защото в действителност никой не знае какво може да се появи от тъмните дълбини. В нашето Черно море няма чак толкова опасности, но на други екзотични места сами знаете – акули, огромни медузи и дори отровни риби. И все пак морето може и да е красиво през нощта, дори по-красиво, отколкото е през деня, особено на тези места, които сега ще ви покажем.

С идването на нощта и непрогледния мрак морето край няколко плажа по света светва като звездите в нощното небе – с красива синя неонова светлина, която прави морето да изглежда така, сякаш звездите са паднали в него.

Тази сюрреалистична сцена обаче не е нито от звезди, нито от магия, а от планктон, който се е научил да свети, за да стресне или разсее рибата и други потенциални негови врагове. Някои учени наричат този вид планктон „разсейващ“ именно поради тази причина. Планктонът свети с различна сила и цвят в зависимост от времето на годината и атмосферните условия, но в моментите, когато те са добри и той свети най-ярко е истински късмет да го видиш. Светлината просто те пленява и ти никога след това не можеш да забравиш подобна гледка.

Малдивите

Посетителите на този архипелаг в Индийския океан, казват, че са имали огромен късмет да видят синьото сияние от около юли до февруари, особено по време на новолуние, когато тъмнината на небето помага светлината от морето да се вижда по-добре. Биолуминесцентната светлина може да бъде видяна навсякъде на Малдивите, но най-впечатляващите снимки са били направени в западните острови на архипелага.

Пуерто Рико

Островът в този район вече е наричан Светещият остров, сами се сещате защо. Казват, че там има най-красивата светлина, която човешкото око е виждало. Неочаквано още през 2014 година светлината изведнъж угасва. Някои учени смятат, че планктонът е изчезнал от това място заради вятъра, който е предизвикал вълни и е избутвал животинките навътре в морето. За щастие през юни тази година заливът отново се е оживил, макар и с по-ниска интензивност на светене. Въпреки че никой не знае кога точно планктонът по тези места ще възвърне пълната си сила, това не спира туристите да идват и учените да работят по проучването на залива и да измислят начини за запазване на магическия блясък.

Сан Диего

На това място има странни биолуминесцентни светлини, причинени от милиони фитопланктони, които се съединяват заедно и образуват групи, толкова големи, че променят дори цвета на водата около себе си. Сърфистите по тези места често виждат нещо, което наричат „червен прилив“. Тогава водата добива червеникав оттенък, защото тези водорасли започват да цъфтят. Така през деня водата е червена, а вечер хората се радват на фосфоресциращ блясък. А когато се появи правилната комбинация от подходящата температура на водата, определен вятър и тъмнина на небето, а и някои други фактори, плувците и сърфистите имат усещането, че просто са в бляскава вода. Да, толкова са много и толкова силно светят, че водата изглежда все едно блести цялата.

Въпреки че някои от тези водорасли и планктони са леко токсични, учените са доказали, че те не вредят на хората и всеки спокойно може да се радва на невероятния феномен!

Снимки: bbc.com



Коментари
1 коментар

Десислав , ,

Публикувано на 11.01.2017

Това синьо сияние в моретата през нощта , е заради ноктилуката-- организъм от царството Протиста, тип Камшичести.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град