За родители

Начало | За родители | Министър Красимир Вълчев: Имаме планирани много дейности по интереси за юни месец, отварянето на детските градини все още се обсъжда

Министър Красимир Вълчев: Имаме планирани много дейности по интереси за юни месец, отварянето на детските градини все още се обсъжда

Аз детето | 2020-05-05

Министър Красимир Вълчев: Имаме планирани много дейности по интереси за юни месец, отварянето на детските градини все още се обсъжда

„Имаме планирани много дейности по интереси за юни месец, както и такива за преодоляване на образователни трудности“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в Министерски съвет, цитиран от Агенция „Фокус“. „Нашите проучвания сочат, че между 30 – 40% от родителите биха пуснали децата си, ако се отворят детските градини. Но дори и този процент означава между 70 и 85 хиляди деца, които ежедневно се водят до детската градина от родителите и взаимодействат с групи. Дори тези групи да са от десет деца. Считаме, че тази и следващата седмица тези мерки не трябва да се предприемат, но решението на въпроса е предмет на ежеседмичен анализ на епидемичната ситуация. Надявам се през лятото, когато вирусът позатихне да се организират повече дейности в училище и в детските градини в това число дейности по интереси. Това е, което водим като разговори. Те ще се провеждат присъствено само ако е подходящо. Ще анализираме ситуацията всяка седмица“, обясни Вълчев.

Държавата обмисля дали и как може да отвори детските градини, като ще изчака „няколко дни“, за да проследи опита на „по-смелите държави“. Възможно е да бъде въведен вариант „средищни градини“ – т.е. да отвори всяка втора или всяка трета забавачка, които да функционират на принципа на сборните групи – който има нужда, да остави детето си там.

„Учениците от първи до трети клас приключват учебната година в края на този месец и би било добре да има дейности, пък дори да са един-два часа дневно, дейности по интереси. Водим разговори със синдикатите и мисля, че можем да осигурим такава възможност за голяма част от децата. Като тези дейности, ако ограниченията в този им вид продължат, ще се провеждат в електронна среда. Ако се подобри ситуацията ще се провеждат присъствено или частично присъствено в малки групи. Включително голяма част от дейностите могат да се провеждат на открито“, добави министърът.

„Проблемът ни е най-вече с детските градини по отношение на невъзможността да се придобиват компетентностите заложени в програмите в наредбата за предучилищното образование и с изчерпването на отпуските на педагогическия и непедагогическия персонал. Получихме вчера официално предложение от синдиката на българските учители да увеличим отпуските на непедагогическия персонал. Предложение, което ние по принцип подкрепяме и вероятно ще сключим анекс към колективния трудов договор“, добави още Вълчев.

По отношение на приемните изпити в университетите министърът посочи: „Между 50 и 51 хиляди са зрелостниците и очакваме над 30 000 от тях да кандидатстват във висшите училища. Тази година сме намалили и приема в държавните висши училища. Една част от висшите училища отложиха изпитите си за прием, други ги проведоха в електронна среда. Важно е един такъв изпит да се проведе в условия на равнопоставеност. Някои изпити са с по-малко кандидати и те биха могли да се отменят и да се осъществи прием с оценки от държавните зрелостни изпити“.

Между 60 и 80 часа ще са консултациите за учениците, които не са провели електронно обучение. Ежегодно имаме немалък брой ученици, които трябва да наваксат дефицити. Много е трудно да се каже дали това ще е достатъчно, но принципът е да правим опити максимално да компенсираме. Дистанционното обучение успя да компенсира много голяма част от резултатите по учебната програма. То успя да спаси учебната година“, допълни той.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град