новини детски

Начало | новини детски | Международен конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие“ кани децата да рисуват

Международен конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие“ кани децата да рисуват

Аз детето | 2020-01-27

Международен конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие“ кани децата да рисуват

Община Монтана кани талантливи ученици да участват в Международния конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие“. Конкурсът е съпътстващо събитие на Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев“. Крайният срок за изпращане на творбите е 1 април 2020 г. Участниците ще се съревновават в две възрастови групи – между 7 и 11 години, и 12-15 години. Децата, които изпратят най-красивите рисунки, изобразяващи духови оркестри, фолклорни музикални и танцови изпълнения, ще бъдат отличени от професионално жури. Те ще получат статуетката на Дикоилиевите празници, грамоти и материални награди. Рисунките им ще бъдат подредени в изложба и зачислени към фонда на отдел „Детско изкуство” на Художествена галерия „Кирил Петров“. Победителите в двете възрастови групи ще бъдат гости на Община Монтана по време на фестивала.

Конкурсът за рисунка „Тъпан бие, хоро се вие“ цели също да провокира вниманието на подрастващите към самите празници, към духовите оркестри и творчеството на Дико Илиев, към музикално-танцовото богатство на България. Активното познавателно отношение към темата на конкурса ще способства за съхраняване на културната памет като източник на духовна принадлежност и национално самочувствие в глобализиращия се свят. Всяко издание на конкурса има различен тематичен фокус, който се формулира от организаторите като подзаглавие към вече добилото известност заглавие „Тъпън бие, хоро се вие“.

Всеки участник може да се представи с не повече от 3 рисунки за децата от І възрастова група – на формат 25 х 35 cm, а за участниците от II възрастова група – на формат 35 х 50 cm. Няма ограничения относно техниката и жанра на творбите. Те се представят или изпращат по пощата на организаторите най-късно до 1 април 2020 г. на адрес: ул. „Извора“ 1, Община Монтана, 3400 Монтана.

Община Монтана поема разходите по престоя по време на празниците на участниците, класирани на първо място в I и II възрастова група, както и на един възрастен придружител (учител или родител), който ще пристигне с детето победител на празниците. Пътните разходи са за сметка на самите наградени участници. Повече за конкурса и точните условия можете да прочетете тук!

Изображение: Рисунка на Нанси Николова. Първо място, първа възрастова група от конкурса през 2019Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град