новини детски

Начало | новини детски | Новият Стив Джобс е на 14 години и учи в Пловдив

Новият Стив Джобс е на 14 години и учи в Пловдив

Аз детето | 2020-01-31

Новият Стив Джобс е на 14 години и учи в Пловдив

Той е гениален математик и талантлив програмист... Не, не говорим за Стив Джобс, макар че и за него може да се каже същото, както и за 14-годишния Радостин Чолаков, който учи в Пловдивската математическа гимназия. Израснал в доспатското село Барутин още от малък Радостин обичал математиката и докато другите деца в градината спели или играели в пясъчника, той решавал задачи. Днес макар и да не е ходил никъде извън България вече е получил призвания не от кой да е, а от Google. А в момента прави мобилни приложения и сайтове въпреки младата си възраст.

От Google всяка година му отпускат 2400 долара под формата на ваучери, които инвестира в работата си, тъй като програмите, които използва, са платени. В момента момчето е осмокласник, живее сам в Пловдив (учи в града под тепетата, а родителите му живеят и работят в Барутин) и е едно от най-талантливите деца на България. Радостин е пред завършването на новото си приложение, с което може да се поставят задачи за деня и да се води статистика за тях.

„Вдъхнових се през лятото, когато майка ми ми направи забележка, че ям прекалено много сладко. Тогава реших да направя приложение, на което да записвам колко точно сладко съм изял. Идеята зад него е лесно да можеш да следиш как се справяш с различни задачки и цели. Нещо като дигитален бележник. Впоследствие идеята се разшири и приложението може да поставя най-различни цели“. Делата на 14-годишния гений не спират дотук. Той благотворително изгражда и продължава да развива уебсайта на фондация „Усмивка за Африка“, през който хората могат да даряват за благотворителните проекти. Също така има идеи за мобилни игри и други приложения, които тепърва ще развива.

Взема пример от най-успешните програмисти – Стив Джобс и Бил Гейтс, защото се цели към върха на света, но не обича да копира никого. Получил предложение да се обучава в частна гимназия, където му отпуснали стипендия, но той отказал, защото не иска да се чувства задължен. Засега действа сам, защото не познава много връстници със същите интереси като неговите. Контактува онлайн с програмисти от различни държави и често работи съвместно с колеги от САЩ и Индия при проекти с отворен публичен код.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град