покани

Начало | покани | Краят на гласуването за наградата “Бисерче вълшебно” ще бъде отбелязан с голям детски празник

Краят на гласуването за наградата “Бисерче вълшебно” ще бъде отбелязан с голям детски празник

Аз детето | 2014-05-09

Краят на гласуването за наградата “Бисерче вълшебно” ще бъде отбелязан с голям детски празник

С детски празник за малки и големи любители на книгите и четенето ще бъде отбелязан краят на гласуването във второто издание на Националната награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно”, избирана от самите деца.

На 11 май, неделя, от 11:30 ч. в Bulgaria Mall организаторите на наградата от фондация “Детски книги” и едноименния сайт (www.detskiknigi.com) са подготвили за всички гости на събитието много любопитни викторини, игри, музика, танци и пътешествие в света на детските книги. В празничната програмата, която ще забавлява децата и техните родители, ще се включат малките таланти от вокална група "Смехоранчета” и танцовите школи "Мантис" и Dance Machine Crew.

Проектът “Бисерче вълшебно”, чиято основна цел е да насърчи четенето сред децата и да провокира интерес към съвременната художествена детско-юношеска литература, се провежда са втора поредна година, а патрон на тазгодишното издание е президентът на Република България Росен Плевнелиев.

По време на детския празник ще бъдат изтеглени и победителите сред гласувалите деца. Те ще спечелят два таблета, предоставени от магазин за компютри Powercomp, шест комплекта с книги от номинираните заглавия и много други награди. Специални подаръци за децата ще има и от Da Vinci Learning, които са основен партньор на събитието заедно с Bulgaria Mall.

В рамките на месец и половина на сайта www.biserche.com всички деца на възраст между 6 и 15 години имаха възможност да дадат своя глас за селекция от 81 книги, художествена литература на български език, издадена през 2013 г. и неприсъстваща в задължителните учебни списъци. Книгите-победители в двете възрастови категории “Млади читатели” (6 до 10 години) и “Запалени читатели” (11-15 години) ще бъдат обявени на специална тържествена церемония на 14 май 2014 г.

В същото време в рамките на инициативата "Нощ на литературата" всички желаещи да се запознаят с книгите-победители ще имат възможност да чуят откъси от тях между 18:00 и 21:30 ч в двора на международната фондация "Св. св. Кирил и Методий" на ул. "Васил Априлов" № 3. Четец на събитието ще бъде актрисата Здрава Каменова.

Повече подробности за наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и нейните цели, както и допълнителни материали за учители, билиотекари и родители, могат да бъдат открити в сайта www.biserche.com.

Наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 се провежда под патронажа на президента на Република България Росен Плевневиев. Партньори на инициативата са сайтът “Аз чета”, Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, Асоциация „Родители“, Национална мрежа на децата, “Заедно в час”, Чешки културен институт, Регионална библиотека “Партений Павлович” Силистра, библиотека “Родина” Стара Загора, Регионална библиотека “Захарий Княжески” Стара Загора и Регионална библиотека “Любен Каравелов” Русе. Наградният фонд е предоставен от магазин за компютри Powercomp и телевизия Da Vinci Learning.

Медийни партньори на наградата са Детски Дневник, Az-Deteto.bg и TeenProblem.net.

Сайтът "Детски книги" (www.detskiknigi.com) e посветен изцяло на детските книги и насърчаването на детското четене. Освен ревюта на книги и забавни идеи за игра, екипът на сайта организира периодични срещи с ученици и издания на националната кампания „Читателска щафета“, посветени на любими детски автори. От 2013 година е създадена фондация на името на сайта, която е съсредоточена изцяло в организирането на проекти и инициативи за насърчаване на четенето сред децата, стимулиране координацията и взаимодействието между всички институции и лица, свързани с детското четене.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град