зоокът

Начало | зоокът | Котешкият език е по-специален, отколкото предполагате

Котешкият език е по-специален, отколкото предполагате

Аз детето | 2019-01-30

Котешкият език е по-специален, отколкото предполагате

Имате ли домашни любимци? Много хора, които приемат животни в в дома си, ще ви кажат, че домашните любимци обогатяват ежедневието и го правят забавно и непредвидимо. Независимо дали става дума за куче, котка, костенурка, рибки или нещо по-екзотично, домашните любимци могат да направят живота по-забавен и вълнуващ със сигурност. Например, когато се приберете вкъщи след дълъг училищен ден, няма нищо по-хубаво от развълнувано куче, което чака да ви даде голяма, небрежна целувка по бузата. Веселото размахване на опашката може веднага да ви развесели. Разбира се, ако имате котка, може и да не бъдете посрещнати с размахана опашка. Вместо това може да е леко мъркане. И вероятно не бихте искали грапава, влажна целувка от котка! Защо? Някога любимата ви котка близвала ли ви е ръката? Езикът ѝ е груб като шкурка!

Котешкият език обаче е много по-специален от това просто да е грапав. Той е покрит с папили, които са малки израстъци, които сочат към задната част на устата. Те са нещо като малки нокти, защото са направени от кератин, от който са направени и ноктите ви. Под микроскоп езикът на котката изглежда като груба повърхност, изпълнена с хиляди малки зъби. Въпреки че правят езика на котката много груб, папилите играят важна роля в живота на котките . Ако имате котка или някога сте прекарали повече време около такова животно, знаете, че котките са доста взискателни към козината си. Котките отделят много време всеки ден внимателно ближейки се, което за тях е къпане, както ние се къпем с вода. И как го правят? Точно така! Те се грижат за себе си с езиците си, а папилите действат по същия начин по който сапунът и гребенът при нас.

За съжаление, има и недостатък на папилите, когато става въпрос за хигиената на котките. Поради формата си, папилите понякога улавят косми, които се разхлабват по време на оформянето. Онова, което остава на езика на котката, обикновено се поглъща. Ето защо много котки от време на време повръщат топки косми, които са погълнали преди това. Езикът също е полезен при лов и хранене. Въпреки че котките имат силни челюсти, папилите помагат на котките да държат плячката здраво в устата си. Когато дойде време за ядене, папилите също помагат на котките да вземат малки парченца храна, които иначе биха били пропуснати или пропилени. Много хора сравняват езика на котките с лъжичка. Много хора често приемат, че езикът на котката също се използва като лъжичка, особено при пиене (лочене) на вода. Докато езикът е важна част от процеса на пиене за котката, неотдавна учените направиха невероятно откритие за това как точно се случва процесът.

Използвайки високоскоростна фотография, учените успяха да разберат точно какво се случва, когато котката лочи вода. Вместо да извиват езика, котките всъщност навиват горната част на езика надолу и след това бързо го изстрелват по повърхността на водата, преди бързо да го изтеглят нагоре. Това действие предизвиква издигане на вода от повърхността. След това котката затваря бързо устата си, точно навреме, за да улови водата, преди гравитацията да я върне обратно. Колко бързо се случва всичко това? Много бързо! Когато пият вода, котките прибират и изплезват езика си около четири пъти в секунда, което обяснява защо процесът е невидим за невъоръжено око.

Прочетете и още някои любопитни котешки неща:
6 умни и дружелюбни породи котки подходящи за деца
Пясъчните котки изглеждат като котенца през целия си живот
Осем неща, които големите котки правят точно като малкитеКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град