важните неща

Начало | важните неща | Какво да правиш, ако учителката не те харесва

Какво да правиш, ако учителката не те харесва

Аз детето | 2018-02-14

Какво да правиш, ако учителката не те харесва

Животът в училище никак не е лесен, както повечето възрастни си мислят! Там не всичко е игра, забавление и някакво си лесно учене на неща, които всеки човек трябва да знае. В училище нещата са много по-сложни – има любими и нелюбими предмети, любими и нелюбими учители, а също и любими и нелюбими... ученици! Даа, тогава става най-трудно, много по-лесно е ти да не харесваш учителката, но когато тя не харесва теб, положението понякога става направо страшно. Много е лошо и трудно, когато ти се стараеш ужасно и много: прилежен ученик си, никога не пропускаш часовете, пишеш всичките си домашни, почеркът ти е прекрасен, винаги слушаш по време на часа и не се разсейваш дори за секунда.. И въпреки това имаш чувството, че учителката не те харесва и не оценява старанието ти както трябва. Но какво можеш да направиш в такъв случай? Седиш и се питаш, защо е избрала точно мен... На пръв поглед такава ситуация изглежда безнадеждна – ти си попаднал в черния и списък по някаква причина и това е. В действителност това не е така, винаги има изход.

И така, ето това са нашите изпробвани през времето съвети, които помагат:

1. За начало се успокойте – просто не можете да се харесвате на всички.

Това е нещо, което всеки знае, дори учителите. Наистина те трябва да са безпристрастни и да се отнасят с всеки ученик еднакво, но хората сме просто такива. Колкото и да се въздържаме, не сме идеални и има хора, които просто не харесваме без да имаме основателна причина за това. Просто не се вторачвайте в това, вършете каквото трябва, а учителката все някога ще види колко е грешала за вас.

2. Погледнете се отстрани – може би имате малки лоши навици

Може да имате някой навик, който на вас да ви се струва обикновен и да не го забелязвате, но това много да дразни учителката. Може би имате навик да дъвчете дъвка или пък кихате много шумно или пък имате навика да си щракате с химикалката? Често такива навици за нас са безобидни и обикновени, но другите хора ги дразнят, дори и без те самите да осъзнават това.

3. Външният вид

Може би си мислите, че как ще се обличате и изглеждате си е ваша работа и е така, но нали знаете старата поговорка: „По дрехите посрещат, по ума изпращат!“ Отдавна е доказано, че дори да говорим със стар приятел, който ни познава от много години, той първо ще погледне как сме облечени и това е просто нормална човешка реакция, всички го правим. И несъзнателно, ако не харесваме дрехите на човека, колкото и да е добър той, ние се държим малко по-студено с него. Така че, мръсни дрехи, рошава коса – всичко това прави лошо впечатление на учителката. Още по-лошо впечатление и прави, ако носите неподходящи за училище дрехи или много силен грим, като на възрастните. С една дума – не е нужно да носите скъпи дрехи или някаква специална прическа, просто бъдете спретнати и не прекалявайте с модата.

4. Опитай да намериш нещо, което ти харесва в предмета

Хи-хи, звучи почти като заповед. Но сериозно, за всеки учител това е много важно. След като преподава дадения предмет, това означава, че той го обича и харесва и иска и учениците да го харесват и уважават, защото това за учителката е равносилно на това да уважаваш и харесваш нея и ако усети, че не харесваш предмета, тя го приема така, все едно, че не харесваш нея. Дори да не харесвате математиката, опитайте се да намерите нещо интересно в нея. Повярвайте, във всеки предмет има по нещо за всеки и ще видите как и учителят изведнъж ще започне да ви харесва повече.

5. Откровен разговор

Ако всички предишни съвети не са сработили, остава ви да опитате това – просто говорете с учителката откровено. Без разбира се да се карате и спокойно и с уважение. Това наистина ще бъде леко неудобен разговор и за двете страни и може дори учителката да не се съгласи да говори, но не пречи да опитате. Особено ако това ви пречи да учите пълноценно и да изкарвате оценките, които заслужавате. Затова отидете и спокойно и обяснете всичко, като нищо може да се окаже, че тя просто е по-строга с вас, защото вижда, че можете повече от другите и иска да ви помогне да развиете талантите си пълноценно.



Коментари
7 коментара

Йоана Замярска, 13г. г.,

Публикувано на 04.12.2018

Здравейте,прочетох статията ви.Обличам се ок,с униформа,не ходя с грим,пиша си домашните,уча си,но госпожата ми по биология все намира нещо за да ми пише по ниска оценка.Например днес трябваше да представям с 2 мои приятелки презентация и тя писа 6 и на двете ,но на мен не.Като ме изпита все ми задава най-трудните въпроси.Дори съучениците ми го виждат.Какво да правя?

От редакцията: Здравей, смятаме, че в такъв случай най-добре е просто да говориш с нея. Разбира се учтиво и спокойно и без обвинения. На нас също ни се е случвало подобно нещо и накрая се оказа, че учителката просто смята, че можем повече от това, което показваме и така е искала да ни подтикне да се постараем.

vanesa panaiotova, 14 г.,

Публикувано на 12.04.2019

a kak se kazva na gospojite koito te Y4AT

Рости Станоев , 14 г.,

Публикувано на 24.01.2020

Здравейте! Прочетох статията ви и имам проблем с 2 учителки, които имам чувството че не ме харесват! Пиша си редовно домашните, ходя с униформа на училище, водя си добре тетрадки те в час но все си намират нещо с което да ме изразнят или просто да ми развалят настроението! Имам чувството че си имат любимци в класа, ноо...... определено не съм от тях. Дават ми писмени изпити и при положение че всичко ми е написано вярно и подробно тя отново ми пишат 4 вместо 5 или 6. При устното изпитване е абсолютно същото единственото което е различно е това че задават трудни въпроси които трудно ги разбирам! Какво да правя??

От редакцията: Здравей, съжаляваме да разберем, че при теб е така. Единственото, което можеш да направиш сам е след изпитването или при получаването на оценката от писмената работа спокойно и учтиво да отидеш при учителките и да ги попиташ да ти кажат къде си сгрешил, за да получиш такава оценка. Стига да желаят да говорят с теб ще разбереш дали наистина имат нещо против теб или наистина грешиш някъде, където може би не си забелязал. Ако и това не помогне те съветваме просто да кажеш на родителите си и те да говорят с тях.

Ивона Василева , 13 г.,

Публикувано на 10.02.2020

В нашето училище всеки знае че гопожите ни делят. Имам проблем с 2 учителки. Първата е тази по човек и природа. Например днес в коридорите исках да обсъдим 1 нещо, но тя ме отбягва винаги. А втората госпожа ми е любимата по БЕЛ каквото и да правя не мога да и се харесам. Например в 5ти клас въобще не я слушах защото ми беше първа година с нея и не я познавах добре . Но когато започнах 6ти клас започнах да я харесвам като госпожа, но каквото и да правя не мога да й се харесам. А и тя си има любимци, Не съм 1 от тях. Отнася се за г-жа Желязкова На 13 съм от 6клас

Кадер Фикретова, 15 г.,

Публикувано на 01.06.2020

Аз мисля че просто трябва да си вършим задълженията и да сме откровени да не лъжем да казваме истината и БАМ учителите ще ни харесат ...Може и да им правим малки подараци като кутия бомбони химикали и т.н

Хриси , 12 г.,

Публикувано на 19.01.2021

Здравейте,аз съм Хриси! Искам да ви споделя нещо за моята учителка. Тя все ми пише ниски оценки,не ми обръща внимание.С мама и тати съм говорила за тази тема ,и те ми казаха ,че трябва да говоря с нея. На следващият ден отидох при нея и тя въобще не ми обърна внимание,все едно не съм там! Моля помогнете ми :-)

*** ***, 13 г.,

Публикувано на 07.06.2023

Искам да споделя нещо което не съм споделяла на никого имам една много много любима госпожа като ви кажа много означава да си правя(cut) моля помогнете ми моля
От редакцията: Според нас не бива да страдате, ако някой учител не ви харесва или пък вие него. Съвсем скоро, да, много скоро, учителят ви ще е друг, а също така скоро ще завършите училище и може след това никога вече да не го срещнете. По-важното е да научите нещо от учителя, той затова се казва и учител. Можете и да се опитате да разберете какво правят или не правят другите деца, та този учител се отнася различно с тях, та да правите и вие така. И още нещо важно: помислете добре, преди да напишете нещо в интернет, независимо къде, дали във Фейсбук, други социални мрежи, сайтове и Тикток, защото това, което напишете, може да остане там завинаги и да е почти невъзможно да се изтрие, дори да искате. Не са много местата, където е достатъчно да изпратите само един имейл, за да се изтрие нещо, което някой някога е написал. Такъв сайт е Az-deteto.bg. Затова и заместихме името ви със звездички, затова и съкратихме коментара ви.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град