покани

Начало | покани | Какво, кога и къде за Деня на будителите! Вижте най-интересните събития, които можете да посетите!

Какво, кога и къде за Деня на будителите! Вижте най-интересните събития, които можете да посетите!

Аз детето | 2019-10-31

Какво, кога и къде за Деня на будителите! Вижте най-интересните събития, които можете да посетите!

Всеки знае, че на първи ноември честваме Деня на будителите! Това е денят, в който почитаме всички българи, допринесли за културата, образованието и развитието на духа на България. Такива са например учителите, писателите, художниците, актьорите. Празникът е тачен от всички българи и затова в цялата страна се организират различни полезни и интересни събития на които можете не само да се забавлявате, но и да научите много любопитни неща за родината. Затова специално за вас събрахме на едно място най-хубавите събития, които утре можете да посетите с приятели, родители, баби и дядовци или пък защо не с класа и учителите за един незабравим празничен ден!

В София по повод празника президентството отваря врати за всички! От 10:30 до 16:30 можете да разгледате Гербовата зала, както и кабинетите на държавния глава и вицепрезидентът, също и Огледалната зала и библиотеката, а ще видите и първия препис на „История славянобългарска“ направен от Софроний Врачански.

На 1 ноември по повод Деня на народните будители общината в Сливен организира различни събития. От 09:30 часа на старите новоселски гробища, в знак на почит и уважение, ще бъдат поднесени цветя и ще бъде отслужена заупокойна молитва на гробовете на сливенските будители. В 12:45 часа новоназначени учители, заедно с представители на клуб „Будители“, ще поднесат гирлянда на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. В 13:00 часа, във фоайето на зала „Сливен“ ще се проведе среща-разговор „На чаша кафе“ между ръководството на Община Сливен, новоназначени и пенсионирани учители. Превърналата се в ежегодна среща цели да стимулира диалог между поколенията преподаватели – младите да развият своята иновативна мисъл, черпейки от опита и мъдростта на достойните сливналии, отдалите живота си на образованието и възпитанието на децата.

Денят на народните будители ще бъде отбелязан в Димитровград с много инициативи, съобщават от общината. В навечерието на 1 ноември всички детски градини и училища ще почетат деня с тържества и патриотични рецитали. На площад „Поезия“ и по централната градска алея младежи от Общинския ученически парламент ще запознават деца, свои връстници и гражданите на Димитровград с народните будители на България. Младежите ще раздават информационни материали и ще проведат проучване „Знаят ли димитровградчани своите будители?” и „Могат ли да назоват няколко революционери, книжовници или просветители?” По същото време в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ ще има среща с автора на книги и билкар Петър Шарков. В Историческия музей ще се открие изложба „Дарения, дарители, памет“, а от 19 часа в театъра ще гостува със спектакъл габровският драматичен театър „Рачо Стоянов“. 1 ноември ще бъде отбелязан и в селата Бряст и Злато поле с празник в читалищата, допълват от общината.

Община Габрово кани всички жители и гости на града за Деня на народните будители, съобщиха от Общината. На 1 ноември, от 17:30 часа пред паметника на благодетеля Васил Априлов ще започне честването на национално значимата дата. След тържеството и поднасянето на цветя НЧ „Будителите – 2017“ приканва всички да се включат в традиционната вече инициатива, наречена „Пътят на светлината“, която тази година ще завърши с огнен спектакъл на пл. „Възраждане“. В 18.30 часа, в Ритуалната зала на Общината, ще бъдат връчени Априловските награди за литература за 2019 година с участието на рецензента на конкурса – доцент Владимир Донев от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и Смесен хор „Априлов – Палаузов“ при НЧ „Априлов – Палаузов 1861“.

Общоградски ритуал за тържествено честване на 1 ноември – Деня на народните будители организира Община Стара Загора. От 9.00 часа в храм „Св. Теодор Тирон“ ще бъде отслужена заупокойна света литургия в памет на митрополит Методий Кусев. В 11.00 часа пред паметника на митрополит Методий Кусев в началото на едноименния парк ще се съберат старозагорци за преклонение и признателност към делото на народните будители. На 1 ноември от 11.00 часа Регионален исторически музей – Стара Загора кани посетители на специализирана беседа „Възникване на новобългарското образование във възрожденска Стара Загора“. По предварителна заявка се предлага и презентация „Памет за старозагорските будители“.

В Пловдив ще се проведе 10-тото издание на ученическото състезание „Народните будители и аз“. Стартът е довечера, а в надпревара със знания за българската история и Възраждане ще се включват ученици от цялата страна. Възпитаници от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив са подготвили театрален спектакъл, наречен от тях „Епопея на незабравимите“. Ще бъдат представени пет театрални миниатюри, посветени на най-важните етапи от българската история – от основаването на държавата до Априлското въстание. Сценарият е подготвен от учители от Образцовата математическа гимназия в Пловдив, а режисурата е на техни колеги от гимназията за сценични изкуства. Организатори на националния проект „Народните будители и аз“ са четирите клубове „Ротари“ в Пловдив, клуб „Зонта“, общинският комитет „Васил Левски“ и читалище „Пенчо Славейков 1908“ – Пловдив. Състезанието се провежда в навечерието на Деня на народните будители 1 ноември. За празника четири български издателства ще дарят 1000 книги.

От 10:30 часа, в конферентната зала на Регионален исторически музей Благоевград, д-р Елена Чалгънова, уредник в отдел „Българските земи XV – началото на XX в.“ на музея, ще проведе музеен урок, посветен на Деня на народните будители – 1 ноември, пред ученици от СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“.

Котел ще отбележи Деня на града и Ден на народните будители – 1 ноември. Това съобщиха организаторите на честванията от Община Котел със съдействието на Исторически музей – Котел, НЧ „Съгласие – Напредък – 1870“, СУ „ Г. С. Раковски“ и ДГ „Дъга“ гр. Котел. Празничната програма ще започне от 11.00 ч. на площад „Възраждане“, където ще се състои тържествената церемония по случай Деня на народните будители и празника на града. От 11.30 ч. ще бъде изнесен празничен рецитал от деца от ДГ „Дъга“ и читалище „Съгласие – Напредък – 1870“. От 12.30 ч. Исторически Музей – Котел кани жителите и гостите на града на фотоизложба под надслов „Котел: Наследство и природа – пейзажи от възможности“. От 13 часа ще започне приятелска футболна среща на детски отбори при ОФК – Нефтохимик – Бургас и ОФК – Раковски. От 17.30 ч. в салон на читалище „Съгласие – Напредък – 1870“ ще бъде представена постановката „Преспанските камбани“ на Драматичен театър „Йордан Йовков“ гр. Добрич. Празникът ще завърши в 19.00 ч. с празнични илюминации на площад „Възраждане“.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град