любопитно

Начало | любопитно | Как празнуват Великден по света

Как празнуват Великден по света

Аз детето | 2022-04-20

Как празнуват Великден по света

Великден е един от най-светлите празници с богата и интересно история. Това е празник с много цветове и специфика. Един от най-веселите ритуали е разбира се боядисването на яйцата, това се прави по цял свят. Друга традиция спазвана в целия християнски свят задължава първото яйце да е винаги червено. С него се рисува кръст върху челата на децата, за да бъдат те здрави и силни през цялата година. Разбира се празникът, в който отново се събираме с близките си има и своите различия във всяко едно кътче, където се празнува. Интересно ли ви е да узнаете какви са те. Сега ще ви разкажем.

Първо трябва да знаете, че не е напълно известно кога за пръв път са започнали да се боядисват яйца за този празник. Има исторически и археологически данни, че яйцата са се украсявали и подарявали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите свързани с тях символизирали раждането на живота. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император тя му подарила яйце обагрено в червено. То било символ на кръвта на Христос. Оттогава навлязъл и този обичай – на Великден да си подаряваме боядисани яйца, като постепенно освен червени, започнали да се боядисват и в други цветове. Сигурни сме, че знаете, че у нас яйца боядисваме или на Велики четвъртък или на Велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото яйце както вече споменахме винаги се оцветява в червено, по традиция от най-възрастната жена в семейството. Докато е още прясно боядисано с него се рисува кръст върху челата на децата. Знаете още, че на този празник ядем козунаци и се поздравяваме с "Христос Воскресе", но какво правят в други части на света? Сега ще видим.

Финландия

Децата в тази скандинавска страна излизат по улиците за молитва с шалове около главите си, носейки метли, саксии с растения с кафе и букети от върбови клонки. В някои части на Западна Финландия, хората палят огньове на Великден, скандинавска традиция, произтичаща от вярата, че пламъците ще ги предпазят от вещици, които летят наоколо на метли между Разпети петък и Великден.

В Австралия, са особено популярни шоколадовите и захарните яйца. Те се правят и много големи и миниатюрни, във формата на зайче или билби – торбесто животинче, подобно на мишка, което за австралийците се превръща във великденски символ на страната им.



Норвегия
Великден в Норвегия се нарича Peske. Въпреки че празнуването му не е много различно от празнуванията в другите части на света, празникът се характеризира с по-цветни дни и по-дълги почивки. В Норвегия Великден е по-дълъг в сравнение с много други европейски страни. Великденските празници започват в сряда следобед, дори преди Велики четвъртък, защото приключват във вторник сутринта след Великден. Това е идеален момент за дълги ски почивки в планината.

Полша

Поливането с вода е популярна традиция за полския Великден наречена Smingus-Dyngus. На Велики понеделник, момчетата се опитват да напръскат други хора с кофи с вода, водни пистолети или всичко друго, което става за тази цел. Това се прави, защото легендата разказва, че тази свежа традиция има своите корени в кръщението на полския княз Мешко на Велики понеделник преди много, много години. В Полша на красиво украсената великденска трапеза се слагат студени месни закуски, сред които най-популярен е белият колбас, подправен със сол, пипер, мускатово орехче, чесън и майорана, и поднесен с цвекло.

Фрнация


Всяка година там на Велики понеделник се приготвя гигантски омлет, който се сервира на главния площад на градовете. И като казваме гигантски, наистина е такъв. За приготвянето му се използват 4500 яйца. Според легенда тази традиция идва още от Наполенон, когато той и армията му пътували през южните части на Франция, те винаги ядели омлети във всеки град, през който минели. Владетелят толкова много обичал омлетите, че нареждал на жителите на града да съберат всички яйца, които имат и с тях да направят омлет за него и войниците му.
Освен омлетът символи на празника във Франция са камбанките и рибата. Вярва се, че на Разпети петък камбаните разнасят скръбта на онези, които скърбят за разпъването на Христос в този ден. Заекът присъства като символ в тези райони, които са на границата с Германия. Празничният обяд включва задушено агнешко със зеленчуци. Сутрин щом се събудят децата започват да търсят яйца вкъщи, след което търсенето, изпълнено с много смях продължава и в градините.

Гърция

На сутринта на Велика събота, традиционното "хвърляне на картоф" се провежда на гръцкия остров Корфу: хората хвърлят тенджери, тигани и други керамични изделия от прозорците си, за да ги разбият на улицата. Някои казват, че обичаят произлиза от венецианците. Други смятат, че хвърлянето на саксиите приветства пролетта, а хвърлянето на другите съдове носи късмет и благоденствие през годината.

Англия

Честването на празника в Англия започва от Цветница. В много части на страната професионални трупи танцьори изпълняват танц наречен Morris Dance. Вярва се, че този танц прогонва злите духове. Танцьорите са облечени в красиви бели гащета, червени пояси, черни панталони и сламени шапки, с много цветя и конфети. Кифличките и сладкишът с марципан са задължителни.

Канада

Украсата на яйцата в Канада обикновено се прави от децата в училище или вкъщи. Зимният карнавал, който се провежда в Канада е преди Великия пост. В зависимост от обилността на валежите и ниските температури се организират различни забавления като каране на кънки, ски, спускане с шейни. Това се случва обикновено в последните дни на януари или в началото на февруари. В Канада също се прави традиционният великденски обяд. Сервират се ястия с картофи, печен боб, ябълков сладкиш. В театрите се организират великденски пиеси с много песни. Символ освен зайчето са великденските лилии.

САЩ

Вече 130 години Белият дом във Вашингтон е домакин на "Easter Egg Roll" на своя южна морава. Основното в тази традиция включва цветно твърдо сварено яйце с голяма лъжица, която служи за търкаляне на яйцето. Днес вече освен тази традиция там се организират и много други забавления, като музикални групи, лов на яйце, спорт и занаяти. Тази година темата е "Ready, Set, Go!" И ще насърчава здравословния живот с дейности, които насърчават децата да водят здравословен и активен живот. Още в тази страна семействата непременно посещават църква. Обядът след това се състои от шунка с ананас, картофи, плодови салати и зеленчуци. Децата получават кошнички, които „Великденското зайче“ от ранно утро е напълнило с шарени яйца, шоколади и бонбони.

Швеция

За Великден шведите украсяват домовете си в жълто, зелено и бяло. На трапезата им има ястия, които не се отличават особено от коледните. По-особено внимание се обръща на бонбоните и сладкишите. Великденските яйца се правят от картон с голям, красив бонбон вътре.



В Швейцария украсяват изворите с гирлянди от боядисани яйца, клонки и ленти. Странен е и древният обичай през страстната седмица църковните камбани да напускат страната, за да „отидат“ в Рим. Връщат ги на Великден, като на срещнатите по пътя деца се подаряват шоколадови камбанки и раковини.

Снимки: sxc.hu

Още интересни неща за Великден можете да намерите тук.



Коментари
2 коментара

Симона , 19 г.,

Публикувано на 10.04.2018

Само това ли са държавите който празнуват Великден и са християни. Ами Южно Корейците християни ли са

Ваня , ,

Публикувано на 01.03.2022

Симона - не сте права. Те хората не могат да напишат за всички страни по света. Много хубава статия, благодаря на милите хора, които са я публикували!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град