любопитно

Начало | любопитно | Христос Воскресе!

Христос Воскресе!

Аз детето | 2022-03-16

Христос Воскресе!

Православният свят посрещна най-светлия християнски празник - Възкресение Христово. На този ден се чества възкръсването на Исус Христос, на третия ден след като е разпнат на кръста. В нощта на Великден християните отиват на църква, а след празничното богослужение излизат със запалени свещи, които носят вкъщи за здраве и благодат.

На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца. Вярва се, че този, чието яйце се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината. Яйцата на празничната трапеза са в най-различни цветове, но се вярва, че червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв, а козунакът - символ на агнеца Божий - Христос. По традиция на първия ден на Великден се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца.

Екипът на Az-deteto.bg ви пожелава Великденските празници да бъдат изпълнени със здраве, радост и прекрасни моменти заедно с най-близките ви хора и приятели!



Коментари
1 коментар

Square Eyes , ,

Публикувано на 01.05.2016

Всъщност, миряните вземат от Благодатния огън, който идва от Йерусалим в църквата Божи гроб. Това трябваше да кажете и за Велика събота. Това е най-важното за този ден.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град