зоокът

Начало | зоокът | Императорските пингвини са по-изумителни, отколкото си мислим

Императорските пингвини са по-изумителни, отколкото си мислим

Аз детето | 2017-02-01

Императорските пингвини са по-изумителни, отколкото си мислим

Кое е това животно, което е бяло и черно и е толкова очарователно? Неее, не е зебрата – пингвинът е. Пингвините са толкова сладки, че няма как да не ги обичаш дори и да си ги виждал само на снимка или видео. Ние ги обичаме и досега не сме срещали човек, който да не ги обича. Всички знаем, че пингвините са очарователни, но те имат още толкова много интересни черти и качества. Макар да споделят много общи характеристики, всеки вид пингвини се различава от останалите си събратя. Нали знаете, че пингвините са различни: някои видове живеят в тропиците, други на островите Галапагос, а трети дори и в Бразилия. Така на нашата планета Земя има цели 17 вида пингвини. Разбира се, когато кажем „пингвин“ най-често се досещаме за най-красивия и най-величествения вид от тях, а именно императорските. Все пак нито един друг вид не може да издържи повече от 18 минути под вода без да диша. Освен това учени наскоро откриха нещо изключително сладурско: знаехте ли, че когато мъжки императорски пингвин ухажва женска ѝ избира най-хубавото камъче и ѝ го подарява, почти както се дава и годежен пръстен. Много сладко! Това обаче съвсем не е най-впечатляващото, заради което императорските пингвини са удивителни. Ето ви още няколко забележителни факта за тях!

  • Императорските пингвини са най-големите – те достигат височина до 1 метър, а и са единствените животни, които смеят да живеят в най-студените части на Антарктида, заобиколени единствено от лед.
  • В техния дом температурите могат да достигат до минус 60 градуса, а студеният пронизващ вятър до 200 километра в час. Мразовито, но на тях си им е добре!
  • Това е така, защото императорските пингвини са оборудвани с няколко специални „атрибути“. Така например имат четири слоя твърди като камък пера, които ги предпазват от ледените ветрове и им осигуряват водоустойчиво палто. Освен това този вид пингвини могат да съхраняват големи количества мазнини в тялото си, което им служи като дълготраен източник на енергия, защото в този студен климат понякога доста трудно се намира храна.
  • Перушината не е единствената им защита срещу ужасния студ. Този вид пингвини са единствените, които могат да „рециклират“ собствената си телесна топлина. Докато кръвта се движи в тялото им и отива към крайниците тя изстива, а когато се връща обратно към сърцето – отново се затопля и така те не губят никаква телесна топлина.
  • Малките на императорския пингвин са по-големи в сравнение с тези на други видове пингвини и подходящата диета е необходима за тяхното оцеляване. Само в тежките дни на зимата се намира достатъчно храна за тях. Хранят се главно с октоподи, калмари и риба.
  • Тъй като сред антарктическите ледове няма нищо, с което може да се направи гнездо, женската снася яйцето направо върху леда. Мъжкият пингвин светкавично го поема и го слага върху краката си. След това се изгърбва напред, така че тялото му да покрие яйцето и да го топли. Така, без да се движи, мъжкият стои два месеца до излюпването на малкото пингвинче! През това време не се храни и живее от натрупаните в тялото му мазнини. Бебето остава с родителите си докато се научи да плува и само да си намира храна.

  • Пингвините пият солена морска вода. Специална част на човката им отделя солта от водата.
  • Неприятели на императорския пингвин са морският леопард, косатката и акулата.
  • При екстремни температури, императорските пингвини се събират в големи групи и застават заедно. За да се предпазят от студа и вятъра, мъжките се събират на едно място, като се редуват кой да стои по средата. Сега вече знаете защо обикновено пингвините от този вид се движат на големи групички плътно един до друг.
  • Когато станат на два месеца, възрастните устройват на малките „ясли“, където те получават топлина и закрила.
  • Императорския пингвин е изключително важно звено в екосистемата на Антарктика, както като ловец, така и като плячка. Макар, че не е застрашен от изчезване е под закрилата на регионални и международни закони. По данни от 1995 г., съществуват 195 400 двойки или общо между 400 000 и 450 000 вида от Императорския пингвин.

Снимки: pixabay.com

Вижте още интересни факти и за други животни:
Любопитни факти за полярните мечки
Интересни факти за калинките
Десет изумителни факта за хамелеоните
Северните елени са най-...



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град