покани

Начало | покани | "Хари Потър и Нечистокръвният Принц" идва в България

"Хари Потър и Нечистокръвният Принц" идва в България

Аз-детето | 2005-05-04

"Хари Потър и Нечистокръвният Принц" идва в България

Феновете на очилатия магьосник Хари Потър вече са в очакване на шестата – предпоследна книга от поредицата на Дж. К. Роулинг – "Harry Potter and the Half-Blood Prince" (Хари Потър и Нечистокръвният Принц). Книгата на английски език ще бъде пусната в продажба на 16 юли. На тази дата, точно в 00:00ч. милиони деца по цял свят ще участват в среднощната световна премиера на Хари Потър 6, очаквайки с нетърпение да вземат в ръце продължението на любимата си поредица.

В България също ще има световна премиера!

За радост на родните Потър фенове българският Хари Потър фенклуб “Потър Мания” и книжарница “Пингвините” организират среднощна премиера на романа "Harry Potter and the Half-Blood Prince" в София. Всички желаещи са поканени на 15 юли от 23:00ч. в книжарница “Пингвините” на адрес – ул. “Веслец” №4, гр. София. Среднощната премиера ще протече с много викторини и игри с награди, а точно в 00:00ч. заедно с всички фенове от цял свят и ние – българските ще прелистим първи страниците на новия роман на Дж. К. Роулинг. За желаещите да закупят новия роман по време на среднощната премиера цената ще е специална!

По случай среднощната премиера за книга 6 стартира рисувателен конкурс на тема – "Случката от романите за Хари Потър, която най-много ме развълнува". Всички желаещи могат да изпращат рисунките си до 31-ви май на e-mail: info@potter-mania.com (до 4МВ във формат JPG, GIF, TIFF) или на пощенски адрес: София – 1000, ул. Веслец №4, Книжарница "Пингвините". Трите най-добри и интересни рисунки ще бъдат отпечатани на специален каунтдаун постер, който ще отброява оставащите дни до 16.07.2005г., а чрез жребий и други ще спечелят най-различни награди.

Любопитни факти около Хари Потър:

Ако подредим всички продадени книги за Хари Потър една до друга, то те ще обиколят земното кълбо 1, 4 пъти.

Броят продадени книги от поредицата на Роулинг биха могли да покрият 1000 футболни стадиона или да бъдат като килим на Монако – 3, 7 пъти.

През първия ден на "Хари Потър и Орденът на феникса" в Англия книгите се продавали по 21 броя за секунда. Ако всички те се натрупат на купчина, то тя ще бъде 12 пъти по-висока от връх Еверест.

Ако един човек трябва да изчете всички продадени книги за Хари Потър и чете по една на ден – ще са му нужни 700 000 години, за да прочете всичките екземпляри.

Броят на тиража на всички книги за Хари Потър е по-голям от населението на Англия, Франция, Германия и Италия взети заедно.

Американското издателство "Scholastic" обяви, че първоначалният им тираж за шестия роман ще бъде 10, 8 милиона копия. Това е с 4 милиона повече от първоначалния тираж на "Орденът на Феникса" и е нов световен рекорд в книгоиздаването. С всяка следваща книга тиражите стават все по-големи. За сравнение книга 1 е била с първоначален тираж – 50 000; книга 2 – 250 000; книга 3 – 500 000; книга 4 – 3, 8 млн.; книга 5 – 6, 8 млн. В България романите за Хари Потър също са книгите с най-голям тираж за страната ни. Досега общият брой копия на книгите от Роулинг издадени от "Егмонт България" са над 250 000.

За последната 7-ма част от поредицата Дж. К. Роулинг е обявила, че е написала последната глава, в която описва какво се случва с всеки от героите след като завършват Хогуортс. Последната дума в книгата ще е БЕЛЕГ. Седмата книга ще е най дебела, може би като "енциклопедия Британика".

Екранизацията на четвъртия роман – "Хари Потър и Огненият Бокал" е най-скъпата кино продукция правена досега. Бюджетът отпуснат от "Уорнър Брос" за "Хари Потър и Огненият Бокал" е 170 милиона британски лири (308 милиона долара). "Ще се придържаме към книгата. Искаме феновете да тръпнат от вълнение, докато гледат филма. И не пестим усилия – това е история, която ще бъде разказана!", заявява режисьорът Майк Нюъл, но не разкрива повече подробности около филма. Снимките по четвъртия филм вече приключиха, но зрителите ще могат да го видят на големия екран чак на 18.11.2005 г. за САЩ и Англия и 09.12.2005 г. за България.Коментари
1 коментар

Ивелина , 12 г.,

Публикувано на 01.02.2009

Книгите на Хари Потър са СУПЕР !!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град