новини детски

Начало | новини детски | Европейска нощ на учените 2020 стартира със свежи конкурси за деца и младежи

Европейска нощ на учените 2020 стартира със свежи конкурси за деца и младежи

Аз детето | 2020-10-16

Европейска нощ на учените 2020 стартира със свежи конкурси за деца и младежи

Стотици български учени ще се включат за поредна година в инициативата Европейска нощ на учените 2020 г., чиято кулминация ще се състои на 27 ноември от 15 часа до 21 часа в над 25 населени места в България, сред които София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, в населените места на община Долна Митрополия, на борда на научноизследователския кораб „Академик“, в Родопската теснолинейка), съобщават от КРОСС.

Кодовото име на иновативния проект, в който по едно и също време участват над 300 града в Европа и по света, е FRESHER (по-свежо) – абревиатура от английски език и означава Find Research Everywhere, SHare and expERience. Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“. Фокус на събитията от Нощта тази година е темата за растителното здраве, обявена от ООН за 2020 г., която е насочена към бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората, както и за икономиката, и много други сфери.

Тази година в БГ Нощта по проекта участват 20 основни и 35 асоциирани партньори от цялата страна, които са подготвили специална програма от събития – както в самата Нощ, така и в продължение на няколко месеца, за да убеди нагледно и атрактивно, че наука има навсякъде около нас и че за всеки има начин да се докосне до нея. Програмата обхваща вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, както и събития на публични градски места, в университети, музей, лаборатории и други образователни институции.

Започваме кампанията със старта на нашите традиционни конкурси за деца и младежи с вдъхновение и въображение.Фантастични растения (и как да ги открием)“ е конкурс за рисунки от деца и младежи с увреден слух на необичайно растение или дърво. „Песенни листа“ е конкурс за незрящи и с намалено зрение деца и младежи за създаване на аудиозапис на звуци от природата. В предизвикателството „Силна нежност“ момичета и млади жени могат да участват с написване на есе, в което да разкажат как виждат себе си в науката. „Корени на вдъхновението“ е конкурс за всеки ученик, който иска да разкаже в есе за учител по природоматематически дисциплини, който я/го вдъхновява. В „Казана дума“ ще събираме крилати мисли и вдъхновяващи послания от света на науката за създаване на нов набор късметчета, които съпровождат всяка ароматна чаша кафе в заведенията. Сред забавните и поучителни инициативи тази година е и „Един ден в живота на академика“ – вълнуващо приключение, в което ученици ще могат да наблюдават как протича един ден на някои от най-старшите учени в България. Всички конкурси ще бъдат отворени за подаване на материали на 26 октомври 2020 г.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град