Долината на розите
Преди около три столетия от Близкия изток е била донесена Маслодайната роза Дамаскиня. От XVII век насам България се е наложила като един от основните производители на масло от роза. Днес сме вторият световен износител след Турция с добива на около 1 тон розово масло годишно. За производството на 1 кг. розова вода се оползотворява 1кг. розов цвят, а за производството на 1 кг. розово масло са необходими близо 3500кг. цвят. За да се оформи розовия храст и да започне първия розобер са необходими 3 години след засаждането му. Розоберът се извършва ръчно, а брането започва много рано сутрин и продължава най-късно до обяд. Цветът трябва да е свеж и не трябва да е изцяло разцъфнал. Това е необходимо, за да се запазят максимално аромата и влажността му и те да бъдат извлечени по-късно по време на дестилацията. Добиването на българското розово масло е съпътствано от вековни културни традиции.
В Розовата долина всяка пролет се провежда фестивалът на Розата и се избира “Розова Кралица”. В неделната сутрин на фестивала всички се събират в розовите полета, пресъздавайки традиционните обичаи за розобера.
В град Казанлък е изграден историко-етнографският комплекс “Кулата”, където туристите могат да наблюдават примитивно розоварене и да опитат от продуктите с маслодайната роза.
магдалена насденова, 19 г.,
Публикувано на 18.03.2012
долината на розите е супер яка някой ако ходи да ми направи от рози парфюм.