покани

Начало | покани | Детското „Варненско лято“ започва още в края на януари

Детското „Варненско лято“ започва още в края на януари

Аз детето | 2021-01-29

Детското „Варненско лято“ започва още в края на януари

Красиво начало на годината за най-младата публика на морския град дава съпътстващата програма на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, която се реализира в партньорство с Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна. На 31 януари от 11 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център маестро Страцимир Павлов и Румяна Петрова – популярна сред малчуганите като Госпожа Виола – директорът на НУИ „Добри Христов“, ще разкажат поредната музикална приказка. С много въодушевление и с желание за изява и споделена радост учениците артисти подготвят програма, вдъхновена от Виенската музикална традиция.

„В този музикален театър запознаваме децата с ключови произведения от творчеството на тримата виенски класици Хайдн, Моцарт и Бетовен – споделя Румяна Петрова. – Мой събеседник на сцената ще бъде първокласничката Изабела Павлова, която ще ни помогне да се доближим до езика на най-малките. Нашите концерти са интерактивни, затова провокираме децата от публиката да задават въпроси и да търсят паралели в съвременната култура. Забавният, непосредствен подход в общуването с публиката приобщава малчуганите с усмивка към света на голямото изкуство.“

Ще прозвучат фрагменти от Симфония №101 „Часовникът“ на Йозеф Хайдн. Приносът на Волфганг Амадеус Моцарт към Виенската школа ще бъде илюстриран със Сонатина в до-мажор, първа част, ария на Церлина от операта „Дон Жуан“, Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ и емблематичната моцартова творба „Аве верум корпус“. Огромната фигура на Лудвиг ван Бетовен ще придобие ясни очертания за малките почитатели на музиката със знакови негови произведения – „Ода на радостта“, „На Елиза“ – със солист Бояна Бъчварова и „Контраданси“.

Ще чуем и фрагменти от симфоничната поема „Тъй рече Заратустра“ на Рихард Щраус. Прочутият Унгарски танц №5 ще въведе малките в творчеството на Йоханес Брамс, а в красотата на танца ще ги увлекат най-популярните творби на Бащата на валса Йохан Щраус „На хубавия син Дунав“ и „Трич-трач полка“. Финалът ще дойде с енергичния „Радецки марш“, в който със сигурност ще се включи и публиката.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град