новини детски

Начало | новини детски | Детската писателка Юлия Спиридонова и нейните почитатели заедно ще търсят къде е слънцето

Детската писателка Юлия Спиридонова и нейните почитатели заедно ще търсят къде е слънцето

Аз детето | 2017-05-14

Детската писателка Юлия Спиридонова и нейните почитатели заедно ще търсят къде е слънцето

С настъпилата пролет идва и новата книга на известната детска писателка Юлия Спиридонова. След „Бъди ми приятел“ и „Каква магия крие се в снега“ (ИК „Кръгозор“) „Къде си, слънце“ е последна част от трилогията приказки за краставото жабче. Луксозното издание с твърди корици отново е с красивите илюстрации на художника Пенко Гелев.

Юлия Спиридонова, която през изминалата година получи номинация за най-голямата световна награда за детска литература „Астрид Линдгрен“, е сред най-обичаните от децата писатели. Те обикнаха героя ѝ – краставото жабче, защото то е необикновено – не заради грапавата си кожа, а заради сърцето си, изпълнено с обич и смелост. В „Къде си, слънце“ жабчето е изправено пред следващото предизвикателство. Пролетта е дошла, дърветата са покрити с листа, цветята цъфтят, животните се събуждат от зимен сън, а самодивите се връщат от далечното Самодивско царство. Без да искат, жабчето и таласъмът разбуждат халата – най-голямото чудовище на света. Халата е спала няколко века и е толкова гладна, че гълта слънцето. Над земята пада черен мрак, става студено и страшно, в гората пристигат зловредните създания. Жабчето се впуска във вълнуващо приключение, за да освободи слънцето.

В книгата Юлия Спиридонова отново ни среща с приказни герои и създания от българския фолклор – самодиви, таласъм, хала, горска вещица, дидиен, караконджо, стопан и други. Това е приказка за приятелството и смелостта, за светлината, която носи живот и радост. Чудесен финал на трилогията, посветена на верните приятели, на безкрайната мъдрост на природата, на обичта и надеждата.

Книгата се издава с подкрепата на Национален център за книгата към Национален дворец на културата – Конгресен център София



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град