афиш

Начало | афиш | Децата от “Балканика” на международен фестивал

Децата от “Балканика” на международен фестивал

Аз детето | 2007-09-07

Децата от “Балканика” на международен фестивал

В гр. Еспелете – Южна Франция се проведе XI Международен фестивал на детските фолклорни състави. В него взеха участие танцьори на възраст от 5 до 15 години – представители на страните Армения, Башкирия, Коста Рика, Полша, Словакия, както и 4 състава представящи фолклора на “Баските”.

България беше представена единствено от танцов ансамбъл“Балканика” при НУФИ“Ф. Кутев“с ръководител Йовчо Георгиев. Ансамбълът е създаден през учебната 2006/2007 г. и беше най-младият участник във фестивала.
Танцовият ансамбъл се състои от 25 участника.
В състава му влизат ученици от 8-ми клас на Националното училище за фолклорни изкуства “Ф. Кутев гр. Котел.
Главната и приоритетна задача на ансамбъл “Балканика” е да съхранява националното фолклорно богатство и автентичните български традиции.
Програмата на състава включва танци от всички етнографски области на България.

Възпитаниците на първото на Балканите училище за фолклор се представиха отлично и заслужиха най-топлите и бурни аплодисменти на възторжената публика. Освен диплома и много предметни награди ансамбълът получи и интересни покани за участия в чужбина.

Гости на фестивала в гр. Еспелете бяха и организаторите на 11-я фолклорен фестивал в гр. Ирун – Испания, които останаха впечатлени от изпълнението на ансамбъла. След кратки преговори се получи покана ансамбълът да участва във фестивала в гр. Ирун.

Там танцьорите се докоснаха до фолклора на други страни – Украйна, Перу, Башкирия и Испания.

ТА “Балканика” представи българските танци в 4 фестивални вечери – концерти в градовете Ирун, Зарауц, Лесака и Зумая.

Освен изявите на сцена, групата от НУФИ“Ф. Кутев” гр. Котел има` възможността да разгледа красотите на Страната на баските; френската Ривиера; Монте Карло, да се наслади на гълъбите на площад “Сан Марко” във Венеция.

Но вероятно най-красивият спомен, който ще запазят децата от участията си в двата фестивала, ще са бурните аплодисменти, с които местната публика и българите живеещи и работещи там ги посрещнаха и изпратиха.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град