афиш

Начало | афиш | Детският радиохор на БНР се завърна от Япония

Детският радиохор на БНР се завърна от Япония

Аз детето | 2007-08-09

Тази година Детският радиохор на Българското национално радио чества 40 години от началото на културните си отношения с Япония. По време на 18-то си турне в страната на изгряващото слънце той представи песен по стихове на проф. Тацуро Мацумае и музика на акад. Христо Недялков.

Поканата за турнето дойде именно от проф. Тацуро Мацумае, който е президент на най-големия частен университет в Япония – Токай университет. Той продължава традицията в творческите взаимоотношения между Детския хор и японската държава, създадена от неговия баща Шигеоши Мацумае. Бивш председател на социалистическата партия, шампион по джудо, поет и меломан, изобретател на ненатоварен кабел за телефонна връзка между различни континенти, Шигеоши Мацумае се запознава с таланта на Детския радиохор на БНР преди 40 години по време на пътуване из Европа в търсене на творци, които да представи в страната си.

Тазгодишното 18-то турне на Радиохора се състоя между 19 юли и 5 август и включваше 9 концерта в 9 града, сред които Токио, Нагана, Чиба, Кацура. Залите с капацитет от 800 до 1600 души бяха пълни. 40-минутните концерти включваха 2 части от общо 20 песни – на японски и на български. По време на първата част бяха изпълнени популярни ретро песни, пяти за първи път на японска земя преди 40 години по време на първото турне на Детския радиохор. Втората част беше от новата им програма, подготвена през последните 2 години. Децата изпълниха обработка на емблематичната българска песен “Претури се планината”, както и произведения по музика на Петър Ступел, Парашкев Хаджиев, Николай Кауфман, основателя и диригента на Хора акад. Христо Недялков.

Проф. Тацуро Мацумае прие любезната покана на Детския радиохор на БНР и следващата година ще посети България, за да обсъди детайлите по 19-то им турне в Япония през 2009 година.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град