Vip интервю

Начало | Vip интервю | Деляна Маринова – Джуджи: Ако се научим да чуваме мнението на децата светът ще е много по-добро място!

Деляна Маринова – Джуджи: Ако се научим да чуваме мнението на децата светът ще е много по-добро място!

Аз детето | 2018-09-10

Деляна Маринова – Джуджи: Ако се научим да чуваме мнението на децата светът ще е много по-добро място!

Началото на тазгодишното издание на националната инициатива „Стара хартия за нова книга“ беше поставено в Бургас на 8 септември в Приморския парк, пред Пантеона. Кампанията ще посети още София на 16 септември, Русе на 23 септември, Плевен на 24 септември и Пловдив на 29 септември и ще очаква всички малки еколози не само да получат своите книжки, но и да се забавляват с викторини, игри, театър и още куп забавления. С най-голямо нетърпение очакваме и децата от София, когато нашата любима водеща на съботно-неделното семейно предаване „Фамилно“ по Bulgaria ON AIR, Деляна Маринова – Джуджи ще се включи в забавленията като посланик на каузата. Тя е приготвила за децата куп изненади за които можете да прочетете повече в специалното интервю, което водещата даде за Az-deteto.bg.

Преди обаче да прочетете нека ви разкажем още малко за нея. Деляна Маринова – Джуджи е добре познато на зрителите лице от телевизионния екран. Има дългогодишен професионален опит като ко-водещ в предаването „На кафе“ и е човек с разностранни интереси. Хедонист и бохем по душа, Джуджи обича да пътува и да опознава различни култури. Изключително много цени чудесата на природата и се стреми да помогне в опазването им, като дава добър личен пример. Затова тази година тя става посланик на инициативата на Книжен център „Гринуич“ и „Екопак България АД – „Стара хартия за нова книга“. Нейната цел е да насърчи деца и възрастни да предадат за рециклиране хартия и в същото време да провокира сред малчуганите любов към книгите и четенето. Освен като светски коментатор и водещ, Джуджи има изяви и в телевизионното кино, а в момента учи магистратура с профил филмово и телевизионно продуцентство в НАТФИЗ.

Ако се запознавате с едно дете, как бихте се представили?

Ще се усмихна и ще му кажа името си – това е абсолютно достатъчно. Децата имат безпогрешен усет за хората. Те усещат кой е искрен с тях, кой подхожда с добри чувства и ако ти се доверят, значи си успял да ги докоснеш. Ако се научим да чуваме мнението на децата и да ги уважаваме като личности, независимо на колко години са, светът би бил много по-добро място.

Свикнали сме да ви гледаме на телевизионния екран в съботните и неделните сутрини по Bulgaria ON AIR. Какво Ви провокира сега да излезете от студиото и да се присъедините към инициативата „Стара хартия за нова книга“?

Много ми харесва инициативата, защото е изключително важно да научим децата да четат, да обичат книгите, да създадем любов както към литературата, така и към природата от най-ранна възраст. Това, разбира се, става с личен пример. Затова и аз заставам зад каузата на „Стара хартия за нова книга“. Родителите сме тези, които трябва да въведем децата в необятния и вълнуващ свят на книгите и да ги възпитаваме и учим как да пазят природата. Затова и на 16-ти септември ще бъда на бул. „Витоша“, където ще даря хартия и ще проверя литературните познания на малките участници с много готина литературна викторина. Ще бъде много забавно!

Самата Вие или някой от екипа на „Фамилно“ рециклирате ли хартия?

Да – и аз, и екипът от „Фамилно“. Веднъж в месеца предаваме хартията, която сме събрали за рециклиране.

Коя е любимата Ви книга от детството, която четяхте на детето си? И с какво ви спечели точно тази книга?

„Пипи Дългото чорапче“ е най-най-най-любимата ми книга. До ден-днешен я препрочитам и винаги се чувствам много щастлива, когато го правя. Забавна и гениално написана детска история. Няма втора като Пипи – вечна оптимистка. Много я обичам заради независимостта, бунтарския дух, хумора и самостоятелността.

Кои са трите книги, които всяко дете трябва да прочете?

Трудно ми е да посоча само три книги. Идват ми наум много повече. Но все пак, ето ги моите три – „Пипи Дългото чорапче“, Приказките на Ангел Каралийчев, Приказките на братя Грим.

Как според Вас можем да убедим децата, че четенето не е „скучно занимание“?

В ерата на интернет и социалните мрежи става все по-трудно да провокираме децата да четат и понякога това става мисия невъзможна. Не трябва обаче да караме децата да четат насила. Родителите с личния си пример трябва да помагат това да се случи. Хубаво е да започнем да четем на детето още преди то да може да говори, да му създадем ритуали за четене – например „четене преди сън“, да му направим детска библиотека, да ходим заедно в книжарниците.

Кои са най-важните умения, които развива четенето?

Четенето развива въображението, езиковите умения, уменията за общуване, помага за емоционалното развитие на децата, за емпатията, тренира паметта – всичко това е предпоставка за качествен живот.

Смятате ли, че децата се грижат повече за опазването на природата от възрастните?

Това е труден въпрос, тъй като много често, когато родителят пази природата, детето също го прави. Със сигурност обаче възрастните замърсяват доста повече от малките. Тонове боклук се изхвърлят всеки ден, караме мощни коли, използваме все повече енергия, за да задоволим нуждите си... Затова е много важно да се вземем в ръце и да направим поне минималното, за да пощадим природата. Много е важно децата да знаят как се опазва околната среда и че всяко наше действие има отражение върху природата. Знаете, че всяка година излиза отчет от специалисти, в който се съобщава денят от годината, в който сме използвали всичките ресурси, които планетата може да осигури за годината, и започваме да живеем на кредит от природата. Обикновено този ден се пада в средата на годината. Напълно наясно съм, че само с рециклиране този проблем няма да се реши, но знам, че пътят към подобряването му е да покажем на децата, че бъдещето на планетата ни е в техни ръце. Освен от личен пример, децата се нуждаят и от сериозно обучение в училище. Това е и другият аспект, върху който се надявам, че ще започне да се работи час по-скоро.

„Фамилно“ е сред малкото предавания в телевизионния ефир, които са предназначени за цялото семейство. Как избирате какво да ни покажете?

Така е! „Фамилно“ е предаване за цялото семейство – разказваме семейни истории, показваме наследниците на известни български фамилии, следим театралните постановки, новите филми, концерти и книги, представяме историите на чужденци, избрали да живеят в България, съвети от специалисти от различни области за пълноценен живот. Даваме разнообразни идеи за фамилни пътувания, както и кулинарни рецепти, поставяме фокус върху интересни теми и гости, но и се забавляваме заедно, цялото семейство, всяка събота и неделя от 10.30 до 12.30 часа. Това е и един от основните ни критерии при избора на теми – да покажем на зрителите интересни истории, които рядко могат да видят, и да превърнем съботните и неделните сутрини на семействата пред екрана в качествено и приятно преживяване за цялото семейство.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град