География

Начало | География | Държавите в света са 196... Не – 193... Колко са?

Държавите в света са 196... Не – 193... Колко са?

Аз детето | 2017-04-18

Държавите в света са 196... Не – 193... Колко са?

Някога мечтали ли сте да отидете далеч, далеч в някоя наистина интересна и напълно непозната страна? Искали ли сте например да видите огромните и тайнствени египетски пирамиди? А може би предпочитате да се насладите на чудноватата природа на Австралия? Или пък искате да си направите една дълга разходка около Великата китайска стена? Светът ни предлага толкова много възможности! Където и да мечтаете да отидете и каквото и да искате да видите сме сигурни, че светът може да ви го осигури. Представете си само колко държави има пръснати по нашата планета Земя. В действителност питали ли сте се някога колко точно страни има в света?

Това е един прост въпрос, който трябва да има и прост отговор. Нали така? Да, ама не! Това е един прост въпрос, който има доста сложен отговор. Прочетете сами!

Днес повечето експерти най-вероятно ще ви кажат че в целия свят има 196 страни. Други обаче ще възразят, че те са 193, защото така са казали едни други експерти от Организацията на обединените нации (ООН). Трети пък съвсем ще объркат работата, защото Държавният департамент на САЩ признава общо 195 държави. Объркващо, нали? А с държавите би трябвало да е лесно – или ги има, или не. Зад тези различни числа обаче си има и едно доста логично обяснение. Така например Държавният департамент на САЩ (правителството) не признава Тайван за самостоятелна страна, откъдето идва и по-малкият брой. Въпреки че повечето хора твърдят, че Тайван отговаря на изискванията за независима държава, САЩ казва, че тя е просто китайска провинция. Причината за това разногласие разбира се е политическите отношения на различните държави с Китай. По същия начин други две страни не са признати за отделни държави от всички. Това са Ватикана и Косово. Макар първата да е изпълнила всички изисквания по територия е толкова малка, че много хора не я признават за отделна държава, а пък Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 година, но все още трябва да изпълни много задачи преди да покрие критериите за самостоятелна държава.

Това не е всичко! Допълнително объркваща информация за хората е и фактът, че има много територии и колонии, които са държави... ама не са. Такива са Пуерто Рико, Гренландия, Северна Ирландия, Шотландия, Уелс и Англия – често хората ги мислят за истински държави, ама повечето не са официално признати за такива. Пуерто Рико е територия на Съединените щати. Гренландия, независимо от размера си остава територия на Дания. Що се отнася до Северна Ирландия, Шотландия, Уелс и Англия, много хора ги смятат за четири отделни страни, но в действителност те са четирите части, които съставят Обединеното кралство.

Освен това броят на държавите непрекъснато се мени, защото въоръжените конфликти и граждански войни по света продължават да оформят облика на картата на света. Например, най-младата държава в света – Южен Судан – обяви независимостта си през 2011 г. след дълга гражданска война. От 1990 г. 29 нови страни са се появили на картата на света. Почти половината от тях дойдоха от разпадането на бившия Съветски съюз. Разпадането на бивша Югославия също създаде седем нови държави.



Коментари
2 коментара

Дарина Йотова, 18 г.,

Публикувано на 05.10.2018

Света е много голям защо са 193 а место 196

Аз съм на 12 години , ,

Публикувано на 26.05.2020

Пише се: СВЕТЪТ Е МНОГО ГОЛЯМ, ЗАЩО СА 193 ВМЕСТО 196!. Пиши грамотно! Уж си на 18 даже! Не се заяждам, просто казвам

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град