Инициативи

Начало | Инициативи | Безсмъртието на боклука

Безсмъртието на боклука

Николо Константини | 2010-08-20

Безсмъртието на боклука

Когато изхвърляш боклук, замислял ли си се колко дълго той ще остане в околната среда? Отговорът е „По-дълго може би, отколкото очакваш“. На обикновената салфетка например й трябват около 3 месеца, за да се разгради, на обелка от ябълка – 6 месеца, а на дъвка – около 5 години.
Забележете! Металното кенче от кока-кола се разгражда за 500 години!

В такъв случай, какво можеш да направиш, за да предпазиш твоя квартал и твоята любима детска площадка, за да не са отрупани с боклук? Как да опазиш морето и планината?

Проблемът е огромен, но решението е просто и започва с ТЕБ! Възпитано е, а и е добре за околната среда да не хвърляш боклука на земята, а в кошчетата. Можеш да убедиш родителите си и те да правят така! Пробвай!
Можеш да помолиш майка си да купува плодове и зеленчуци, които не са опаковани в найлони, торбички – по този начин няма да създавате излишно боклук. Тези неопаковани продукти са по-вкусни, по-добри са за вашето здраве и за околната среда.

Съдбата на рециклираните материали
Всички ние трябва да изхвърляме боклуците си в кошчетата за боклук



Коментари
4 коментара

Eмма {веткова, 9 г.,

Публикувано на 20.08.2010

тези които замрасяват пиродата трябва да се накажат.Затова са направени кошчетата за боклук.Аз обичам природата.

Ана-Мария Иванова, 11 г.,

Публикувано на 21.08.2010

интересн и образователно

Георги Петев, 13 г.,

Публикувано на 22.08.2010

Трабва всички да пазат природатаза дае чисто хавсакаде

Цвети , 11 г. г.,

Публикувано на 22.08.2010

Ето нещо интересно което открих: Еко Съвети 1. Приятели на планетата Създай си екологични навици. Сподели ги с другите! Колкото по-добре се отнасяме към планетата, толкова по-безопасно ще жи-веят обитателите й - включително и дългоу-хите лисици. 2. Заложи на бамбука От бамбук се правят мебели, украшения и дори дрехи. Бамбукът има редица предимства - отглежда се бързо и лесно, без да се ползват химикали.Освен това растението пречиства въздуха и не изисква много вода. А и с мебели от бамбук вкъщи ще се чувстваш като на остров в Тихия океан. 3. Не препълвай чинията си Питаш: "Кога ще вечеряме?" След дългият ден в училище те гони глад! Дори да е така, сипи в чинията си само толкова, колкото наистина ще изядеш. Хората редовно изхвърлят на боклука годна храна, която може да нахрани милиони хора.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град