Vip интервю

Начало | Vip интервю | 8-годишната Радост, която ще промени света!

8-годишната Радост, която ще промени света!

Аз детето | 2018-10-18

8-годишната Радост, която ще промени света!

Тя е на 8 години, но вече има големи мечти и планове да промени света по свой собствен начин. Малката Радост се опитва да събере 500 кг пластмасови бутилки до 26-ти октомври, за да сбъдне една простичка мечта – да помогне на животните, които нямат свой собствен дом. „Кой се грижи за уличните животни, защо хората са „груби“ с гората...?“

Още от съвсем мъничка Радост задава неудобни, но много важни въпроси. Все неща, които ние, възрастните умело се опитваме да избягваме. Неща, от които старателно отвръщаме поглед. Защото така е много по-лесно. Защото ако не го виждаш, значи проблемът не е там. „Много от хората са загубили или потиснали сетивата си и трудно усещат живота, който кипи в природата. За тях тревата не пее, тя боцка и развъжда не чудеса, а страхотии... Уви, започвайки да живеем все по „антибактериално“, всъщност се капсулираме от живота“, разказва пред Dnes.bg Надежда Тодорова, майката на малката Радост. Но децата гледат света по съвсем различен начин. Те живеят в почти паралелна вселена, в която мечтите са не само безгранични, а и съвсем постижими.

Защо на тази планета има толкова малко цветя и толкова много асфалт? Защо хората са жестоки с животните и не забелязват младите дървета...?“ И така, още от малка Радост иска къща с градина, където да има място за всякакви цветя, плодове, зеленчуци и... животни. Иска кон, куче, котка... „Един ден ме заведе специално до една фиданка в гората, която за мен беше като всички останали“, разказва майка ѝ Надежда. „Ето виждаш ли я? Виж колко е крехка и красива, а хората ще я смажат, без дори да я забележат...“ Радост обаче я забелязва.

За нея мечтите не са невъзможни, а рационални обяснения като: „тук сме близо до офиса на баща ти, училището на батко ти...“, просто не са основателна причина да загърби грандиозния си план. „Откакто се е родила е много чувствителна към всички форми на живот. За нея всяко същество е важно! Пита защо трябва да живеем в града, като има толкова хубави места сред природата.... Какво да ѝ кажа...?“, разказва Надежда. Не е нужно да се казва каквото и да било, защото за Радост важните, истинските неща не се съобразяват с пречките. И взема нещата в свои ръце, защото светът, в който расте, не ѝ харесва. И решава да го промени.

От малка Радост разказва, че другата земя, на която е живяла, била с много повече цветя и трева. „В такива моменти наистина плача от срам... Аз съм представителят на този свят за нея. Тя е дошла при мен. А какво ѝ предлагаме? Асфалт и купища забрани... Реших, че каквото е по силите ми, ще променя!“, категорична е майката на малкото момиче с големите мечти. И така Надежда прегръща каузата на дъщеря си.

Големият план на Радост е да направи приют сред природата, където животните да имат максимална свобода. А големите цели се постигат с малки стъпки в правилната посока. И така Радост започва да събира пластмасови бутилки, които да даде за рециклиране. Майката на 8-годишната Радост започва да търси фирма, която да изкупи и извози събраната пластмаса. В началото срещат само откази. „Когато първите пет фирми ни отказаха, тя посърна и прие, че това е поредната счупена мечта. Сви се на стола, в който пишеше домашните си...“, разказва майката. Надежда не се отказва. Намира фирма, на която разказва за инициативата на 8-годишната си дъщеря. И този път мисията се оказва успешна.

На 26-и октомври фирмата ще отиде пред дома им, за да извози отпадъците. Единственото условие е момиченцето да е събрало най-малко 500 кг пластмаса. А ако успее, със събраните пари ще купят няколко къщички и ще заведат кучетата и котките в квартала на лекар, където ще им бъдат поставени обезопасяващи каишки, а децата ще се редуват в грижата за всяко едно от тях. „Много зависим от подкрепата на всички. Целият клас на Радост носи бутилки сутрин в училище, а синът ми събира пластмасови шишета по пътя си, когато се прибира от училище и то с огромно внимание. Радост им се радва, все едно е донесъл вкъщи цветя... Брои ги, подрежда ги, мери ги и благодари за всяка една от тях...“, допълва Надежда. Радост брои и дните, в които мечтата ѝ ще се сбъдне, а за постигането ѝ помагат всички. Каузата е прегърната от хора от цялата страна. Оформя се организация във Варна, Пловдив. Децата в квартала също се включват, а различни заведения дори събират пластмасови шишета, за да ги дадат на Радост.

Източник на информацията: Dnes.bg, снимка: Надежда Тодорова



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град