За родители

Начало | За родители | 5 вкусни напитки за деца, които повишават имунитета и подпомагат по-бързото оздравяване от грип

5 вкусни напитки за деца, които повишават имунитета и подпомагат по-бързото оздравяване от грип

Аз детето | 2018-02-16

5 вкусни напитки за деца, които повишават имунитета и подпомагат по-бързото оздравяване от грип

Как да увеличим имунитета на детето и как по-бързо да се пребори с този досаден грип? Това е въпросът, който вълнува всеки родител особено през зимните месеци. Тогава винаги се повтаря едно и също: грип, температура и кашлица върлуват навсякъде. Щамът е различен, но грипът си остава. Макар че в момента вече отминава и болните стават все по-малко, експертите от Националния център по заразни и паразитни болести казват, че грипът все още е тук и върлува из най-уязвимите групи – децата и възрастните хора. Ако пък не се лекува правилно често води и до по-сериозни усложнения. Затова първото нещо, което трябва да направите разбира се е да заведете детето на лекар. След това в комбинация с предписаните му лекарства можете да приготвите и тези пет напитки, които да му предложите и които ще помогнат на детския организъм още по-бързо да се справи с вирусите, а също и разбира се да засилят имунитета му.

Сок от червени боровинки

Червените боровинки са чудесно средство за борба с настинките през зимните месеци. Напитката приготвена с тях е пълна с витамини P и C и значително увеличава имунитета на децата. Танинът, който също се съдържа в тези плодове, отстранява вредни вещества от тялото, продукти от жизнената дейност на бактериите и вирусите. Прави се лесно: един пакет сушени червени боровинки, вода и мед са необходимите съставки. Слагате червените боровинки в тенджера с вода и ги оставяте да се варят около 20-25 минути. Към така направения сок добавяте и мед според вкуса на детето. Такава напитка е добре да се даде на детето топла след разходка на чист въздух.

Отвара от шипки

Много полезна е за детския организъм, защото съдържа голямо количество витамин C, повече дори отколкото лимоните или касиса. През студените месеци или по време на грипна епидемия топла отвара от шипки повишава защитните сили на тялото, осигурява по-бързо оздравяване и предотвратява хиповитаминозата (недостика на витамини). За да направите такава напитка е достатъчно да имате 1 супена лъжица сушени листа от дюля и 8-10 сушени шипки. Залейте ги с вряла вода и ги оставете да престоят три часа. След това прецедете, затоплете напитката, подсладете по желание и е готово.

Прясно мляко с канела

Ако детето ви няма непоносимост към млечните продукти тази напитка е идеална по всяко време, а и се харесва на всички малчугани. Прави се лесно: стоплете мляко и добавете половин чаена лъжичка канела на прах. След това разбъркайте и е готово. За повече сладост можете да добавите и малко мед към топлото (но не горещо) мляко. (Канела е подходящо да се дава на деца над 4-годишна възраст!) Тази напитка влияе благоприятно върху работата на всички жизненоважни органи, подобрява цялостния тонус и укрепва имунитета на детето. В допълнение канелата съдържа много полезни микроелементи: желязо, калий, калций, магнезий, фосфор, цинк.

Чай от лайка

Лайката е чудесно лечебно растение на което родителите често дори не обръщат внимание, защото е съвсем обикновена, така да се каже. Изглежда, че доброто лечебно или ревитализиращо лекарство трябва да бъде скъпо и необичайно. Независимо от това, топлият чай от лайка е отлично успокояващ за прекалено активните деца, ефективно оръжие в борбата срещу патогенните бактерии, полезна напитка за храносмилателните органи и отстраняване на вредни вещества от тялото. А и както знаете от това пряко зависи и имунитетът като цяло. Как се прави чай от лайка знае всеки!

Ошав

Не е необходимо да чакате Бъдни вечер, за да предложите на детето си един истински витаминен коктейл като сладкия компот от сушени плодове наречен ошав. За него ще ви трябват сушени плодове като ябълки, круши, сини сливи, череши, кайсии и въобще любимите на детето. След това знаете, че е лесно. Сварявате за около 20 минути, по желание добавяте и мед. Досещате се, че при толкова много плодове има и достатъчно витамини, нищо че са сушени.

Снимки: pexels.com, по материали от книгата „You Are Healthy“ на Todd Snow



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град